Dejan Stanković za AJB: Brazil – Srbija je meč za uživanje

Nadam se da nećemo doći u situaciju da nama ili Brazilu nešto odlučuje međusobna utakmica, kaže Dejan Stanković (EPA)

Nogometna reprezentacija Srbije napravila je uspjeh samim plasmanom na ovogodišnje Svjetskog prvenstvo u Rusiji, a grupnu fazu treba riješiti u prve dvije utakmice kako bi posljednja utakmica sa Brazilom bila za uživanje, kaže za Al Jazeeru bivši kapiten “Orlova” Dejan Stanković.

S njim smo razgovarali o predstojećem Mundijalu, italijanskom prvenstvu, nogometu na zapadnom Balkanu i školi nogometa Deki5.

Srbija se u Rusiji nalazi u grupi E, zajedno s Kostarikom, Švicarskom i velikanom Brazilom. Stanković smatra kako izabranicima Mladena Krstajića neće biti lako.

Kostarika i švajcarska kao polufinale

“Uspeh je već napravljen time što smo se plasirali, i to treba da bude polazna osnova za bilo kakve ambicije. Ne sme da bude euforije. Naša grupa je izuzetno složena i može da stvori lažni utisak da neće biti teško”.

Kamp Deki5 za djecu Balkana

Dejan Stanković je pokrenuo kamp Deki5, koji će ove godine imati premijerno izdanje.

‘Prva je godina i planiramo da 300 dečaka i devojčica uzrasta od 10 do 15 godina budu sa nama na Zlatiboru od 28. jula do 18. avgusta. Moja je velika želja bila da otvorim kamp jer mislim da je to dobar način da se klincima i klincezama pruži delić nečega što bi moglo da im pomogne u pravilnom razvoju i zdravom životu.’

Kamp će okupiti djecu iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a sagovornik dodaje kako se mnogo djece iz dijaspore prijavljuje.

‘Imaćemo sjajne uslove na Zlatiboru i sjajnu opremu za kampere. Sve detalje oko kampa roditelji mogu naći na adresi www.deki5.com, a tu se vrši i prijavljivanje. Provešću sa decom svo vreme na kampu, a očekujem i puno mojih prijatelja iz sveta fudbala, koji će biti svojevrsni promoteri.’

“Biće teško, jer Kostarika i Švajcarska imaju veliki kvalitet i takmičarske ekipe. Ti mečevi su nama kao polufinale, a utakmica sa Brazilom, koja se igra poslednja, trebalo bi da bude bez takmičarskog odlučivanja, pa da možemo da uživamo”, kaže Stanković.

Reprezentativci Srbije meč prvog kola igraju 17. juna protiv Kostarike, pet dana kasnije je susret sa Švicarcima, dok je treće kolo i okršaj s Brazilcima na rasporedu 27. juna.

“Ukoliko napravimo dobar rezultat na prve dve utakmice, mislim da možemo da računamo na plasman dalje. Nadam se da nećemo doći u situaciju da nama ili Brazilu nešto odlučuje međusobna utakmica, jer za mene je Brazil favorit za osvajanje Mundijala.”

Stanković je nastupio na tri izdanja svjetskog nogometnog prvenstva te postao jedini igrač u historiji koji je na Mundijalima nastupao za tri reprezentacije različitog imena – Savezne Republike Jugoslavija, državne zajednice Srbija i Crna Gora te Srbija.

Da je ponoviti meč s Australijom…

Kao kapiten “Orlova” bio je ključni igrač za pobjedu (1:0) srbijanskih nogometaša nad Njemačkom na SP-u u Južnoafričkoj Republici. Ipak, tada je Srbija nastup okončala u grupi, zbog tijesnih poraza od Gane i Australije.

“Mundijal u Južnoj Africi je za mene poseban, između ostalog i zbog pobede nad Nemačkom. Šteta za utakmicu sa Australijom, ona nam je bila ključna, a nismo imali ni trunku sportske sreće. Baš šteta. To je jedina utakmica u mojoj karijeri koju bih odigrao ponovo, da mogu.”

Vratimo se na SP u Rusiji… Osim Srbije, tamo će igrati i selekcija Hrvatske, koja će biti u grupi s Argentinom, Islandom i Nigerijom. Na pitanje kakve su šanse hrvatske selekcije u Rusiji, Stanković odgovara:

“Oni standardno učestvuju na svim velikim takmičenjima i standardno zabeleže dobar rezultat. Imaju kvalitet i kontinuitet, odnosno iskustvo. Grupa je, kao i naša, sa jednim izrazitim favoritom i dva tima sa kojima treba biti maksimalno oprezan. Mislim da mogu u drugi krug.”

Malo je nedostajalo da još neka selekcija sa zapadnog Balkana izbori plasman u Rusiju, najbliže tome su bile selekcije Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Inter na šampionskom putu

EPA

Nekadašnji kapiten Srbije proveo je veliki dio karijere u Italiji, igrajući za Lazio i Inter.

Juventus je ponovo prvak, Inter je izborio plasman u Ligu prvaka, a Lazio u Ligu Evrope.

‘Makar je bilo neizvesnije nego prošle godine. Malo je nedostajalo da Napoli uzme titulu, ali Juventus je ipak pokazao da je najkvalitetniji i najstabilniji u ovom trenutku. Jako je važno za Inter što će sledeće godine biti ponovo u najjačem evropskom takmičenju. Ujedno verujem da će takmičenje u Ligi šampiona pokrenuti moj Inter da sledeće sezone vrati šampionski pehar u naše vitrine, makar bih ja tako voleo’, navodi Stanković.

I Bosna i Crna Gora napreduju

“Svi su u usponu, tu nema dileme. Ne mogu da komentarišem mnogo, jer nisam duboko u materiji, ali vidim da su rezultati iz godine u godinu bolji. Sadržavanje kontinuiteta je najteža stvar u fudbalu, ali verujem da će se i Bosna i Crna Gora sledeći put naći na velikom takmičenju”, kaže Stanković.

Iako reprezentacije pružaju kvalitetne partije u kvalifikacijama, nastupaju na velikim takmičenjima, klupski nogomet na zapadnom Balkanu nije zavidnom nivou. Partizan, Crvena zvezda, Dinamo, Rijeka… imali su solidnu sezonu u Evropi. Pitanja se sama nameću: da li je to bila slučajnost ili najava napretka, te šta uraditi da balkanske lige postanu bolje, a klubovi konkurentniji u Evropi?

“Zadržati kvalitet i talente, ali to je najteže, zato što nijedna od zemalja Balkana ne spada u bogate, a danas je novac pokretač kvaliteta u fudbalu. Igrači odlaze mladi, jer je takav biznis, prosto je logično da bogati kupuju, a siromašni se trude da iznova stvore dobrog igrača… Kad neki od naših klubova bude uspeo da zadrži nekoliko godina bez prodaje najboljih, imaće rezultat na evropskoj sceni. Klubovima nije zameriti, jer njihova osnovna egzistencija zavisi od prodaje igrača. Sa druge strane, ni država ne može da pomaže ne znam koliko ako su budžeti mali. Fudbal je zavisan od ekonomije zemlje u kojoj se nalazi, kao, uostalom, i svaki drugi profesionalni sport”, zaključio je Stanković.

Izvor: Al Jazeera