Del Ponte: Dovoljno dokaza da Assada osude za ratne zločine

Šest godina je komisija provodila istrage. Sada bi tužitelj trebao nastaviti naš posao i privesti ratne zločince pred poseban sud (EPA)

Istražna komisija UN-a o Siriji prikupila je dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bashara al-Assada osudi za ratne zločine, rekla je u nedjelju članica komisije Carla del Ponte.

Del Ponte (70), koja je kazneno gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je prošle sedmice da se povlači s te dužnosti jer Vijeće sigurnosti UN-a nije spremno osnovati poseban sud za ratne zločine počinjenje u Siriji.

Nije kazala kada će odstupiti s dužnosti.

Odgovarajući u intervjuu za švicarski list SonntagsZeitung na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Assad osudi za ratne zločine, kazala je:

„Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Uprkos  tome, nema tužitelja i suda.“

Sirijska Vlada odbacuje izvještaje komisije o raširenim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga sigurnosti.

Svi činili zločine

Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, pridružila se tročlanoj komisiji u septembru 2012. godine, prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad iračkim jezidima, opsadama i bombardiranju humanitarnih konvoja.

Komisija je osnovana u avgustu 2011. godine i stalno upozorava na kršenja ljudskih prava u Siriji, ali njegovi apeli da se poštuje međunarodno pravo uglavnom ne nailaze na plodno tlo.

Iako UN osniva novo tijelo koje će pripremiti krivične postupke, nema naznaka da će se osnovati i pravi sud za ratne zločine niti Vijeće sigurnosti UN-a ima namjeru situaciju proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu u Hagu.

„Šest godina je komisija provodila istrage. Sada bi tužitelj trebao nastaviti naš posao i privesti ratne zločince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Vijeću sigurnosti UN-a“, kazala je Del Ponte.

Na pitanje koje je strane u sukobu komisija najviše istraživalo, kazala je: „Svi su počinili ratne zločine. Prema tome istraživala sam ih sve.“

Izvor: Agencije