Delawie: Bit će posljedica ako se ukine Zakon o Specijalnom sudu

Zahtjev dijela zastupnika u kosovskom parlamentu za ukidanje zakona o Specijalnom sudu i dalje je na snazi (EPA)

Najavljena sednica Predsedništva kosovskog parlamenta ipak nije održana zbog nedostatka kvoruma, a naredna je najavljena za četvrtak.

Šef poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti potvrdio je da je bilo predviđeno da se na toj sednici razgovara o ukidanju Specijalnog suda.

Portal Ljajmi je preneo da je Hoti kritikovao još jedan neuspešni sastanak Predsedništva, rekavši da je neodazivanje sednicama parlamenta i skupštinskih tela katastrofa za Kosovo.

Hoti: ‘Institucije su neefikasne’

“Ovo je katastrofa za zemlju. Institucije su neefikasne i mi nećemo sedeti mirno nego ćemo predložiti neke institucionalne akcije”, najavio je Hoti.

Prištinski portal Vesti objavio je da je sednica Predsedništva parlamenta odložena jer se i predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji nalaze na sastanku sa ambasadorima akreditovanim na Kosovu.

Inače, vlasti u Prištini su poslednjih nedelja pod velikim pritiskom međunarodne zajednice i njihovih diplomatskih predstavnika na Kosovu da se odustane od inicijative za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda ili će u protivnom drugačija odluka štetno uticati na status Kosova i odnose sa međunarodnim partnerima.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je da će se poslanici u Skupštini Kosova, koji su podržali inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine, i političari koji su je predvodili, i pored toga što to poriču, suočiti sa posledicama ako takva inicijativa uspe.

“Oni to znaju, rekli smo im”, rekao je Delavi, a prenosi Tanjug.

Delavijevo obraćanje u vezi sa Specijalnim sudom prethodilo je sastanku Predsedništva Skupštine Kosova, na kojem treba da se odredi dnevni red sledeće sednice Skupštine.

‘Nekažnjivost ne može biti norma’

Zahtev poslanika za ukidanje Zakona o Specijalizovanim većima (Specijalnom sudu za ratne zločine) i dalje je na snazi.

Delavi je rekao da je posvećenost Kosova budućnosti pod velikim rizikom zbog inicijative za ukidanje Zakona o Specijalizovanim većima.

“Ti zahtevi su užasan primer da sopstveni interesi prevladavaju zajedničko dobro i interese Kosova kao države”, rekao je Delavi.

Ambasador je istakao važnost Specijalnog suda za Kosovo i dodao da će SAD uraditi sve kako bi sud ostvario svoj mandat.

Naglasio je da je Specijalni sud zadužen za slučajeve u vezi sa pravdom za pojedinačne žrtve.

“Kosovo ne može da bude država u kojoj je nekažnjivost norma. Prihvatanje takve realnosti znači povratak u eru Miloševića, protiv koje su se generacije Kosova borile”, zaključio je Delavi, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Odluka o formiranju Specijalnog suda koji će se baviti ratnim zločinima predstavnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova nad Srbima i drugim nealbancima, kao i lojalnim Albancima, doneta je 2015., kada je na vlasti bila Tačijeva DPK.

Izvor: Agencije