Delawie: Kosovo se treba nositi s većim odlukama

Greg Delawie je naveo da Vlada Kosova treba raditi na Agendi za evropske reforme (US Embassy Pristina Kosovo)

Ambasador SAD-a u Prištini Greg Delawie poručio je da se Kosovo suočava s ozbiljnim pitanjima i da treba pokazati međunarodnim saveznicima da može početi donositi teške odluke.

Delawie je za dnevnik Epoka e Re upozorio da bi stavljanje van snage Zakona o Specijalnom sudu izazvalo “teške i specifične posljedice za evropsku budućnost Kosova i u odnosima sa SAD-om”.

“Uznemiren sam zbog pokušaja ukidanja Zakona o Specijalnom sudu. SAD ne podržava ovaj ili bilo koji drugi pokušaj da se naruši saradnja sa Specijalnim sudom, što je od suštinskog značaja za pravdu za žrtve ratnih zločina i da Kosovo pokaže spremnost da postane punopravni član međunarodne zajednice”, rekao je Delawie.

Američki ambasador je naglasio da su ideju o ukidanju tog zakona pokrenuli određeni pojedinci u tajnosti, kako bi se “izbjeglo pažljivo razmatranje kosovske javnosti i njenih međunarodnih prijatelja”.

Promocija ličnih interesa

“Veoma sam razočaran onima koji bi žrtvovali budućnost svoje države da bi promovirali svoje lične interese”, kazao je Delawie.

On je zatražio brzu ratifikaciju sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom.

Ambasador SAD-a je naglasio da su sporazum o demarkaciji manogi koristili u političke svrhe i da zbog tog pitanja Kosovo gubi međunarodni kredibilitet, a građani trpe negativan utjecaj.

Delawie je naveo i da Vlada u Prištini treba raditi na Agendi za evropske reforme, koja je, smatra, od suštinskog značaja za euroatlantsku budućnost Kosova.

Izvor: Agencije