Delawie: Nisam govorio o podjeli Kosova

Ignorirajte lažne vijesti, poručio je američki ambasador (Ambasada SAD u Prištini)

Američki veleposlanik u Prištini Greg Delawie negirao je da je u intervjuu KTV-u rekao da je pitanje podjele Kosova i razmjene teritorija sa Srbijom dio političkog dijaloga u Bruxellesu.

“Ignorirajte lažne vijesti. Evo šta sam rekao: Kosovo treba odrediti što su njegovi ciljevi, mora pokušati postići konsenzus o tim ciljevima. I to je ono na što sam sada fokusiran”, napisao je Delawie.

Prema prištinskim medijima, međutim, Delawie je na insistiranje novinara da kaže isključuje li mogućnost podjele Kosova, odgovorio je kako je “rekao da ne želi govoriti o tome što može biti dio konačnog sporazuma”.

Odbio odgovarati na ista pitanja

“Neću govoriti o tome što mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti što bi se dogodilo ako bi se promijenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome što bi se trebalo dogoditi ovdje, to je da treba postojati veće sudjelovanje kosovskih političkih predstavnika u tome. Svatko treba biti uključen u razgovor o svim pitanjima”, rekao je Delawie.

Upitan znači li to da će svaki sporazum oko kojeg se usuglase Beograd i Priština biti prihvatljiv za američku administraciju, Delawie je ponovio da neće odgovoriti na to pitanje.

“Ispričavam se! Vi ste vrlo kreativni. I ja kada razgovaram s nekim postavim pitanje na nekoliko različitih načina, ali opet to je isto pitanje i ne želim nervirati gledatelje”, rekao je američki diplomat, a prenijeli su prištinski mediji.

Izjava američkog veleposlanika je protumačena u prištinskim medijima na način da Delawie ne isključuje mogućnost podjele Kosova, odnosno razmjene teritorija.

Podjela Kosova za Haradinaja ‘znači rat’

Sporna izjava američkog veleposlanika na Kosovu izazvala je reakcije kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, a potom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Prema Haradinaju, razmjena teritorija ili podjela Kosova za njega “znači rat”.

“Razdvajanje je borba za mene i to kažem bez oklijevanja. Opasno je sada govoriti o razdvajanju”, rekao je Haradinaj, a prenijeli kosovski mediji.

Prema njegovim riječima, “svako tko spominje podjelu Kosova izazvat će tragediju na Balkanu”.

“Nije dobro spominjati podjelu. Svako tko spominje podjelu, iz bilo kog razloga, radi pogrešno jer bi to moglo dovesti do tragedije na Balkanu. Nema razmjene, nema podjele teritorija, to je opasno u ovim okolnostima”, naveo je.

Vučić: Nije to Haradinaju prvi put

Prije nego što se oglasio veleposlanik Delawie, na Haradinajeve riječi reagirao je Vučić. Izrazio je nadu da “nikada neće doći do rata, već da će se naći rešenje za pitanje Kosova i Metohije”.

Po njemu, svako odugovlačenje imalo bi negativne posljedice po ostala pitanja.

“Haradinaju to nije ni prvi, ni poslednji put”, rekao je Vučić.

“Pošto vidimo izjave Hashima Thacija, nemoguće je da govorite i tražite sve i da kažete čekamo dogovor. Nije dogovor ako nam kažete – ‘sve je naše, a vi nas samo priznajte’. Tu dogovora neće biti”, naznačio je predsjednik Srbije.

Smatra i kako je dogovor Beograda i Prištine “veoma važan”.

“Znam da je ljudima teško, da najviše vole da se nikad ništa ne dogovori, da se odugovlači, ali ne može da se odugovlači, jer ćemo po drugim pitanjima biti u sve težoj i slabijoj situaciji”, rekao je Vučić.

Komentirao je i Thacijevu ocjenu, nakon prošle runde razgovora u Bruxellesu, da su to bili do sada najteži razgovori i da je s Vučićem uvijek teško razgovarati.

“Sa mnom je uvek teško razgovarati, ali ja uvek razgovaram. Nije ni meni mnogo prijatno da sa njim razgovaram”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije