Delegacija IAEA doputovala u Iran

Nackaerts (lijevo): Zapadne diplomate ne očekuju veći napredak u razgovorima (Reuters)

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) doputovala je rano u ponedjeljak u Teheran da pokuša pronaći diplomatsko rješenje iranske nuklearne krize.

Delegacija će se sastati sa zvaničnicima Iranske organizacije za atomsku energiju i ostalim iranskim zvaničnicima, javlja agencija Isna.

O programu posjete za sada nema više detalja, kao ni o eventualnoj posjeti spornih nuklearnih objekata.

Ova posjeta, druga za manje od mjesec dana posvećena je pokušaju da se rasvijetli slučaj iranskog nuklearnog programa, jer postoje sumnje o realnoj namjeni.

SAD, Izrael i više zapadnih država zabrinuto je, uprkos demantiranja Teherana, o mogućoj vojnoj dimenziji iranskog vojnog nuklearnog programa.

Prošla misija ‘dobra’

Herman Nackaerts, zamjenik direktra IAEA i šef inspektora, ocijenio je da je prethodna misija, koja je bila 29. i 31. januara, bila dobra, ali da je ostalo još mnog toga da se uradi.

“Nadamo se da ćemo imati nekoliko dobrih i konstruktivnih dana u Teheranu”, izjavio je Nackaerts, koji predvodi petočlanu delegaciju sa aerodroma u Beču.

O programu posjete za sada nema više detalja, kao ni o eventualnoj posjeti spornih nuklearnih objekata.

On je rekao da je prioritet posjete utvrđivanje “eventualne vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa” i naglasio da želi vidjeti konkretne rezultate u razgovorima s iranskim zvaničnicima.

Zapadne diplomate ne očekuju veći napredak u razgovorima, koji će biti vođeni 20. i 21. februara.

“I dalje sam pesimističan u vezi s tim da će Iran pokazati suštinsku saradnju, koja je neophodna”, rekao je diplomata, koji nije želio biti imenovan.

Izvor: Agencije