Delegacija UN-a traži povratak Rohinja u Mijanmar

Rohinje, Izbjeglice
Najmanje 750.000 Rohinja je prošle godine, pred ofanzivom armije Mijanmara, pobjeglo u Bangladeš (EPA)

Članovi delegacije Vijeća sigurnosti UN-a, koja je u posjeti pokrajini Rakhine, odakle su stotine hiljada muslimana Rohinja pobjegle zbog operacije vojnog režima u Mijanmaru, izjavili su da su zatražili od zvaničnika da osiguraju brz i siguran povratak izbjeglica.

“Povratak izbjeglica mora da se odvija u skladu sa međunarodnim standardima”, izjavio je u prijestolnici Mijanmara kuvajtski predstavnik u delegaciji UN-a Mansour Al-Otaibi. On je precizirao da taj povratak mora da bude dobrovoljan, siguran, bez postavljanja uslova i bilo kakvih komplikacija.

Oko 700.000 Rohinja je prošle godine, pred ofanzivom armije Mijanmara, pobjeglo u Bangladeš.

Susret sa čelnicima zemlje

Delegacija je posjetila izbjeglice u kampovima u Bangladešu tokom vikenda a u ponedjeljak se srela sa zvaničnicama Mijanmara, među kojima i liderkom ove zemlje Aung San Su Kyi i komandantom vojske.

Bangladeš i Mijanmar su se dogovorili prošlog decembra da počnu repatrijaciju izbjeglica u januaru, ali je prisutna ozbiljna zabrinutost u grupama za ljudska prava i Rohinjama da će oni biti prisiljeni na povratak i da uslovi za to neće biti sigurni.

Mijanmarska vojska je poslije napada na Rohinje optužena za masovno kršenje njihovih ljudskih prava, uključujući silovanja, ubistva, torturu i spaljivanje kuća a zvaničnici UN-a i SAD-a su to nazvali etničkim čišćenjem.

Izvor: Agencije