Delegacije stižu u Astanu na pregovore o Siriji

Delegacije koje učestvuju u sirijskim mirovnim pregovorima počele su stizati u glavni grad Kazahstana. 

Cilj skupa u Astani je da se nađe način kako bi se održao prekid vatre i razgovaralo o političkom rješenju.

Mirovna konferencija zvanično počinje sutra, a zasnovana je na rusko-turskom dogovoru iz decembra prošle godine.

Procjena je da je ovo do sada najozbiljniji korak ka nalaženju rješenja za Siriju posljednjih mjeseci, a razgovore su organizovali Moskva, Ankara i Teheran. 

SAD predstavlja ambasador

Sjedinjene Američke Države neće slati zasebnu delegaciju, već će ih predstavljati ambasador u Astani.

Osama Abu Zeid, glasnogovornik slobodne Sirijske vojske je kazao: “Došli smo u Astanu s ciljem da se zacementira prekid vatre i primirje. To je cilj prve faze. Traju interni pregovori u okviru naše delegacije i pripremamo se za sutrašnje razgovore. Sastajemo se sa turskom stranom, kako bismo ispitali plan pregovora. U ovom momentu, imamo jedan cilj, na šta su pristale sve uključene strane. To je da se zacementira prekid vatre. Zbog toga smo došli ovdje. Usredsredićemo se na taj cilj, kao osnovni u prvoj fazi.”

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović javlja iz Astane da je prvi sastanak zakazan za 13 sati u ponedjeljak, dok će finalna konferencija za novinare biti održana u utorak.

„Ovo je prvi sastanak ove vrste otkako je počeo rat u Siriji. Opozicija predstavljena u Astani kaže da se razgovara samo o održavanju prekida vatre. Predstavnik vlasti, sirijski ambasador u UN-u, kaže da bi trebalo razgovarati o tome, ali i nekim drugim pitanjima“, javlja Goranović.

Još se ne zna hoće li se dvije grupe sastati licem u lice.

Na ovim pregovorima ne očekuju se revolucionarne odluke, ali bi trebalo doći do pomaka na narednim mirovnim pregovorima u Ženevi, zahvaljujući dijalogu u Astani, javlja Goranović.

Brojni problemi

Politički analitičar Sultan Barakat smatra da nisu ispunjeni svi dijelovi rusko-turskog dogovora, te da će fokus razgovora biti na konsolidaciji primirja.

“Potrebno je naći rješenje za mnoge probleme. Od početka prekida vatre u decembru prošle godine, gotovo polovina područja nije dobila pristup humanitarnoj pomoći. Ljudi na terenu krive birokratiju, tvrde da posredstvom njih Asadov režim blokira proces.

Ipak, najvažnija stvar ovdje je veliki pad očekivanja od ovih mirovnih pregovora. Kadu su najavljeni u decembru, trebali su biti vrhunac višestepenog procesa. To se nije ostvarilo, i mislim da su konačno ruski i turski zvaničnici spoznali da će bez političkog rukovodstva opozicije biti veoma teško postići dugotrajno mirno rješenje. Očekivanja su da će fokus razgovora biti na stvarnom prekidu vatre i konsolidaciji primirja“ podcrtao je Barakat.

Izvor: Al Jazeera