Demi-Murtezi: Marama je dio moje emancipacije

Zastupnica Demi-Murtezi ocjenjuje da je diskriminacija žena vidljiva svuda na Kosovu, bilo sa maramom ili bez nje (Anadolija)

Kosovo je nakon parlamentarnih izbora 8. juna dobilo prvu zastupnicu u skupštini, koja nosi maramu u skladu sa islamskim propisima, piše agencije Anadolija.

Labinota Demi-Murtezi do sada je obavljala dužnost direktorice Direktorijata za zdravstvo u opštini Gnjilane. Diplomirala je albanski jezik i književnost.

U Skupštinu Kosova ušla je kao kandidatkinja Partije pravde (PD) i bila je na listi koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova Hashima Thacija.

Demi-Murtezi je dobila 14.232 glasa birača i time po broju glasova pretekla Ferida Aganija, lidera partije iz koje dolazi, ali i sve žene kandidatkinje na listi koalicije PDK-a.

Razbijanje predrasuda

Ona ističe da je bila veoma dobro prihvaćena i kao kandidatkinja za gradonačelnicu Opštine Gnjilane na lokalnim izborima prošle godine.

“Za mene su lokalni izbori bili prilika da me građani vide i čuju, jer je postojala predrasuda da, kada nosiš maramu, treba da sjediš kući, da ako nosiš maramu ne znaš da radiš ništa drugo. Ako si stavio maramu, ne znači da treba da ostaneš na tome i da šutiš. Ja sam dokazala da ne treba šutjeti i radit ću još i više za sebe i svoju profesiju i za sve žene gdje god da su, zato što su njihova prava višestruko ugrožena.”

Ona kaže da je kao pokrivena žena imala mnogo problema i da, iako je albanologiju završila prije deset godina, nikada nije mogla raditi u profesiji za koju se školovala. S toga, prema njenoj ocjeni, sama kandidatura za zastupnicuu skupštine znači mnogo za Kosovo i za pokrivene žene.

Demi-Murtezi dodaje da njena kandidatura znači i da Ustav ne poznaje tabue.

“Određene osobe unutar određenih političkih partija podižu tabue i trenutno je moderno, ako tako mogu reći, da se bavimo vjerskim slobodama i da ih ugrožavamo, pozivajući se na emancipaciju. Za mene ne znači emancipacija ako ne nosiš maramu. Za mene je to moje pravo, moja želja, dio moje emancipacije kao školovane žene uključene u politiku”, kaže nova kosovska zastupnica.

Diskriminacija žena

Zastupnica Demi-Murtezi ocjenjuje da generalno položaj žena u kosovskom društvu nije na adekvatnom nivou i da je diskriminacija žena vidljiva svuda te da se sa maramom ili bez nje žene moraju boriti za svoja prava.

„Mi smo patrijarhalno društvo, kao i mnoge druge evropske države, posebno na Balkanu, potom historijska dešavanja i tranzicijski period kroz koji prolazi naš narod, i sigurno da ima još puno da se uradi za žene, ali nadajmo se da će, ne samo ja, već i ostale žene poslanice u Skupštini Republike Kosovo učiniti više za svoj spol.”

Demi-Murtezi je društveno aktivna još iz školskih i studentskih dana i uvijek je imala želju da svojim radom doprinese prvo svom gradu, a potom i zemlji. Svjesna je da građani Kosova imaju mnogo problema i da očekuju od novog saziva Skupštine da radi na njihovom rješavanju. Najviše je zabrinjava nepoštivanje ljudskih prava i sloboda, jer je to nešto što ne košta.

“Zato mislim da naše društvo, ukoliko neke druge stvari ne može da riješi zbog malog ili nedovoljnog budžeta, može da poštuje ljudska prava i slobode, jer je pitanje koje ne košta, ali je potrebna zdrava, politička, moralna i profesionalna volja da se pruži građanima ono što zaslužuju”, kaže ona.

Nastaviti dijalog Srbije i Kosova

Kada je riječ o odnosima Kosova sa Srbijom, Demi-Murtezi smatra da su to veoma osjetljivi odnosi, ali da se dijalog mora nastaviti uz nadu da će on donijeti najbolje kosovskim građanima. Ona dalje ističe da je Kosovo položilo demokratski test sarađujući sa svim zemljama u regiji koje su to dozvolile.

“Bez sumnje, najbolja je saradnja sa Albanijom, pošto smo bratski narod, ali i sa Makedonijom, Srbijom i Crnom Gorom. Želimo saradnju i sa Bosnom i Hercegovinom, iako ne graničimo, jer tamo ima i veliki broj muslimana.”

Ona se nada da će BiH u budućnosti priznati Kosovo, kako bi saradnja postala funkcionalna u korist naroda dviju zemalja u svim oblastima. Također, naglašava da su odnosi Kosova i Turske bratski i svakoga dana sve bolji.

“Ima puno stvari koje vežu Kosovo i Tursku. Narod Turske je otvorio vrata za kosovske Albance i za vrijeme rata i neograničeno pomaže narodu Kosova i u zdravstvu i u prosvjeti i u drugim pitanjima. Ovdje bih istakla i saradnju Partije pravde sa istoimenom turskom partijom. Imamo dobru saradnju koju želimo da nastavimo i produbimo, i kao partija i kao dvije zemlje”, poručuje Labinota Demi- Murtezi.

Izvor: Agencije