Demokrate optužuju FBI zbog istrage o Clinton

FBI je dobio nalog za analizu novootkrivenih poruka elektroničke pošte demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

Istovremeno, lider demokrata u američkom Senatu, Harry Reid, optužio je direktora FBI-ja Jamesa Comeyja da pokušava preokrenuti izbore u korist Donalda Trumpa, navodeći da je posljednjim potezima možda prekršio zakon. 

I demokratski kandidat za potpredsjednika Tim Kaine zatražio je od Comeyja da objavi više detalja o istrazi protiv Clinton.

“Jednostavno ne mogu shvatiti šta radi. Ovo je bez presedana. Zbog toga smatram da američkoj javnosti duguje više informacija”, rekao je Kaine.

Predsjednik kampanje John Podesta je ocijenio da je način na koji se Comey bavi ovim problem “neprimjeren”.

“Mogao je gledati (e-mailove) prije, a ne usred predsjedničke kampanje, malo prije samih izbora. Comey doista mora rastumačiti zašto je načinio taj neuobičajen korak kad je i sam rekao (…) da bi te (elektroničke poruke) mogle biti nevažne”, rekao je Podesta.

Pence: Niko nije iznad zakona

Sama Clinton nije izravno spomenula novu istragu, ali je kritizirala FBI zbog netransparentnosti dok je pokušala preusmjeriti pažnju na Trumpa prikazujući ga kao sebičnog milijardera koji nema suosjećanja za druge.

Trumpov kandidat za potpredsjednika Mike Pence kaže da će odluka FBI-ja vratiti povjerenje Amerikanaca u pravosudni sustav.

“Opet imamo dvostruke standarde. Američki narod vjeruje da postoje drugačiji standardi za Hillary Clinton i druge slične njoj nego za nas ostale. No, ova odluka je pokazala da, čak ni 11 dana prije izbora, nitko nije iznad zakona”, smatra Pence.

No, ne zna se hoće li itko dobiti odgovore koje traži prije samih izbora.

“Ideja da prisiljavate nekoga da donese odluku bez poznavanja činjenica nerazborita je, kao i davanje izjava prije nego što saznate bilo kakve činjenice”, ukazuje Bruce Fein, bivši dužnosnik Ministarstva pravosuđa.

Clinton: Neću skrenuti s kursa

Hillary Clinton poručila je kako neće dozvoliti da je nova istraga FBI-ja o elektronskoj pošti, koju je slala s privatnog kompjutera dok je bila državna tajnica, “skrene s kursa” u završnim danima predizborne kampanje.

“Neću se sada zaustaviti, tek se zagrijavamo. Nećemo dozvoliti da nam skrenu pažnju, čim god da nas naši protivnici gađaju”, izjavila je Clinton tokom predizbornog skupa u Wilton Manors na Floridi.

Trump je u međuvremenu održao predizborni skup u Las Vegasu u kazinu milijardera i velikog donatora Republikanske stranke Sheldona Adelsona.

Trump je optužio Ministarstvo pravosuđa da pokušava zaštititi Clinton nakon što je FBI otkrio novu elektronsku poštu koja bi mogla biti u vezi s istragom o njezinoj upotrebi privatnog servera, ali nije iznio dokaze za to.

“Hillary može kriviti samo sebe za svoje sve veće pravne probleme”, rekao je Trump.

Comey djelovao protiv volje šefice

FBI je tokom vikenda potvrdio kako ispituje mogućnost ponovne istrage nakon što su pronađene nove poruke s privatnog servera Hillary Clinton koji bi mogli sadržavati povjerljive informacije.

Američki mediji izvijestili su nakon toga da je direktor FBI-ja djelovao protiv volje svoje šefice, ministrice pravosuđa Lorette Lynch.

Ona je smatrala neprikladnom javnu objavu tekućih postupaka FBI-ja s potencijalnim implikacijama za predsjedničku kandidatkinju, nešto manje od dva tjedna prije izbora. 

Lynch je Comeyju dala naputak da se drži dugogodišnje prakse te da izbjegne poteze koji bi mogli utjecati na ishod predsjedničkih izbora. 

No, Comey je u petak pismeno obavijestio američki Kongres da FBI pregledava nove emailove koji bi mogli biti važni u istrazi o Clintoninu korištenju privatne elektroničke pošte dok je obnašala dužnost državne tajnice. 

Ranija jednogodišnja istraga pokazala je u srpnju da je Clinton “iznimno neoprezno” koristila elektronsku poštu i da je najmanje 110 emailova sadržavalo povjerljive podatke, no utvrđeno je kako nije prekršila zakon. 

Izvor: Al Jazeera i agencije