Demokrati dižu tužbe: Trumpove ulične straže

Donald Trump, SAD, Republikanski kandidat, Predsjednički izbori
Mnogo je gradova korumpirano i izborne prevare su jako česte, tvrdi Trump (AP)

Dužnosnici američke Demokratske stranke u četiri savezne države tužili su kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima Donalda Trumpa u pokušaju da spriječe praćenje izbora 8. studenog na način koji je, prema njihovom mišljenju, usmjeren na maltretiranje pripadnika manjina.

U tužbama podnesenim saveznim sudovima u Pennsylvaniji, Nevadi, Arizoni i Ohiju, demokrati navode da Trump i njegovi republikanski dužnosnici organiziraju zastrašivanje birača pomoću samoorganiziranih “uličnih stražara”, što je u suprotnosti sa zakonom o biračkim pravima iz 1965. godine i zakonom protiv Ku Klux Klana iz 1871. godine, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

‘Ugnjetavanje birača’ i odvraćanje od glasanja

“Trump je pokušao ostvariti ciljeve svoje kampanje ‘ugnjetavenjem birača’, koristeći najglasniji mikrofon koji postoji u zemlji da pozove svoje pristaše da se upuste u nezakonito zastrašivanje”, napisala je u tužbi Demokratska stranka Ohija.

Slične formulacije korištene su i u drugim tužbama.

Tijekom kampanje u Ohiju kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton rekla je da je Trumpov glavni cilj odvratiti birače od izlaska na glasovanje.

Iz Trumpovog izbornog stožera nisu komentirali tužbe.

Izvor: Agencije