Oglasi

Demokrati poručili Trumpu da nastavi strogu politiku prema Pjongjangu

Demokratski senatori pozvali Trumpa da sarađuje sa Kongresom prije susreta sa Kim Jong-unom.
Uslov kongresa je uništenje kompletnog nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja Sjeverne KorejeEPA - Ilustracija

Američki demokratski senatori uputili su pismo predsjedniku Donaldu Trumpu u kojem ga pozivaju da nastavi strogu politiku prema Pjongjangu kako ne bi propustio "historijsku priliku" i potiču ga da mu ne ublažava sankcije prije nego pristane na potpunu denuklearizaciju, u protivnom će Kongres reagovati.

Ističući da podržavaju susret na vrhu i zalažu se za njegov uspjeh, sedam uticajnih senatora demokratske manjine upozorili su ipak Donalda Trumpa da ne potpisuje ugovor po svaku cijenu i pozvali ga da sarađuje s Kongresom prije susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom planiranog 12. junu u Singapuru.

"Što smo bliže samitu koji bi mogao biti historijski, bojim se da predsjednik nema pravu strategiju za Sjevernu Koreju i da bi mogao propustiti možda priliku, dovodeći u opasnost našu i sigurnost naših saveznika", rekao je na telefonskoj konferenciji jedan od potpisnika pisma, senator Bob Menendez, najviši demokratski dužnosnik u vanjskopolitičkom odboru Senata.

Strategija za mir

"Nadamo se da će predsjednik uspjeti u traženju mira. Doista se nadamo da će postići trajan i čvrst dogovor. Ali predsjednik mora biti spreman napustiti pregovarački sto ako ne bude moguć dobar dogovor i mora biti spreman izdvojiti vrijeme za pripremu dobrog dogovora", dodao je čelnik demokratskih senatora Chuck Schumer.

Demokratski senatori u svom pismu ističu da će "svaki dogovor kojim bi se prešutno ili izrijekom ublažile sankcije Sjevernoj Koreji u zamjenu za bilo šta što nije ispunjenje obaveze uništenja nuklearnog i balističkog arsenala koje će biti podložno provjeri, biti loš dogovor". Njihov prvi zahtjev je uništenje "svog nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja Sjeverne Koreje".

Poziv na usku saradnju

Demokrati pozivaju Bijelu kuću da "sarađuje s Kongresom tokom čitavog diplomatskog procesa". Ali ako Trumpova administracija potpiše nekvalitetan dogovor, republikanski i demokratski zastupnici spremno će djelovati, navodi Chuck Schumer.

"Predsjednik raspolaže širokim rasponom mogućnosti u vezi sa sankcijama, ali Kongres uvijek može odobriti obavezne sankcije ili donijeti zakone kojima će spriječiti predsjednika da iskoristi svoje ovlasti i ukine ih", zaključio je

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.