Demokratska partija Albanaca napustila Sobranje

Prethodno su SDSM i NDP obavijestili Državnu izbornu komisiju da neće učestvovati u radu Sobranja (Al Jazeera)

Makedonsko Sobranje gotovo je ostalo bez opozicije nakon što je i Demokratska partija Albanaca (DPA) odlučila da napusti Parlament.

Prethodno su Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i partija albanske manjine Nacionalni demokratski preporod (NDP) obavijestili Državnu izbornu komisiju da neće učestvovati u radu zakonodavnog organa, jer ne priznaju rezultate prijevremenih izbora.

Kako iz Skoplja izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, DPA je nakon nedavnog incidenta, kada su se poslanici potukli u Sobranju, najavila da će napustiti Parlament.

“Sada su to potvrdili na stranačkom nivou”, javlja Smilevska.

Tuča u Sobranju

Lider DPA Menduh Thaci je, također, rekao da je njegova stranka odlučila napustiti Sobranje nakon nedavne tuče na sjednici Odbora za finansije i budžet.

U tuči koja je izbila 26. augusta učestvovali su gotovo svi prisutni poslanici, mahom Albanci. Fizički obračun izbio je poslije debate podovom rebalansa budžeta.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji 27. aprila partija VMRO-DPMNE osvojila je 61 poslanički mandat, SDSM 34, Demokratska unija za integraciju (DUI) 19, Demokratska partija Albanaca sedam i po jedan NDP i građansko udruženje GROM.

Makedonsku Vladu, čiji je predsjednik Nikola Gruevski, čine njegova stranka VMRO-DPMNE i jedini koalicioni partner DUI, najveća politička formacija makedonskih Albanaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije