Demokratski front manipulira strahom kao i Trump

Demokratski front, Andrija Mandić, Crna Gora
Favorit Moskve na američkim izborima je Donald Trump, dok je na izborima u Crnoj Gori Jedinstvena Rusija javno podržala Demokratski front (AP)

Piše: Andrej Nikolaidis

Demokratska partija socijalista organizuje Bošnjake i Albance i cijelu dijasporu i plaća 250 eura glas. Zijad Škrijelj, nastanjen u Francuskoj, kazao je Vijestima da ga je zvao Izet Škrijelj, koji je član mjesnog odbora DPS-a u Petnjici, i obećao mu 250 eura za putne troškove. Ovo se dešava širom Crne Gore među Bošnjacima i Albancima. Ne dozvolite DPS-u da ukrade još jedne izbore – izađite i glasajte…

Tako je glasila poruka koju su, posredstvom Vibera, sa broja +447010046355, građani Crne Gore dobili na dan izbora 16. oktobra. Poruka nije bila potpisana, ali je bilo posve jasno da je pošiljalac Demokratski front. Osim što su tako prekršili izbornu ćutnju, pošiljaoci su dva naroda optužili da masovno učestvuju u navodnoj krađi izbora, da svoje glasove prodaju za 250 eura i pozvali takozvanu pravoslavnu većinu da se homogenizuje i ne dozvoli da Bošnjaci i Albanci odluče rezultat izbora.

U jutro nakon izbora Demokratski front je te iste Bošnjake i Albance pozvao u svoju vladu – nakon što je u izbornoj noći Emilo Labudović, zvijezda ratnohuškačkog novinarstva devedesetih, tvrdio da je opozicija pobijedila i bez glasova manjinskih naroda. Front je ponudu potom preinačio – oni Bošnjacima i Albancima sada predlažu da podrže njihovu manjinsku vladu.

Sličnosti s američkim izborima

Ostatak opozicije saglasan je sa Demokratskim frontom. Ovom opozicionom jedinstvu ne smeta ni to što je, ako je vjerovati crnogorskom tužilaštvu i policiji te transkriptima i snimcima razgovora osumnjičenih plasiranih u javnost, posve jasno kako je upravo Demokratski front ona “za sad neimenovana” politička grupacija koja je trebala zauzeti Skupštinu nakon serije terorističkih napada koji bi, da nisu spriječeni, kako to opisuju tužilac Milivoje Katnić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, “zavili Crnu Goru u crno” i donijeli “najcrnji dan nakon Drugog svjetskog rata”. Paint it black, što bi rekli “The Rolling Stones”.

U nekoj drugoj državi koju, ako hoćete, možete nazvati i “pravnom”, nakon pravosudnog epiloga tog slučaja mogle bi se desiti samo dvije stvari: ili bi, ako su tvrdnje tužilaštva tačne, Demokratskom frontu bilo zabranjeno političko djelovanje, a njegovi lideri dobili visoke zatvorske kazne, dok bi ostatak opozicije bio trajno posramljen zato što je stao u odbranu terorista i planirao manjinsku vladu uz njihovu podršku; ili bi, ukoliko su tačne tvrdnje Fronta da je sve to namještaljka DPS-a, toj partiji bilo zabranjeno političko djelovanje, a u Spuž bili proslijeđeni njeni lideri. Ne i u Crnoj Gori.

No, to nije tema ovog teksta. Danas nas interesuju očite sličnosti između upravo održanih crnogorskih parlamentarnih i predstojećih američkih predsjedničkih izbora.

Demokratski front je, kako je i najavljivao, odbio priznati rezultat izbora na kojima je poražen. To isto najavljuje i republikanski kandidat Donald Trump. Pobijedi li, izbore će priznati. A ako bude poražen? Kako je rekao na posljednjoj predsjedničkoj debati: “Držaću vas u neizvjesnosti šta ću uraditi.”

Demokratski front pristalice je mobilisao manipulišući strahom od manjina. Isto to čini i Trump. Jak faktor u toj mobilizaciji – i u slučaju Demokratskog fronta, i u slučaju Trumpa – jeste i strah od islama. Dalje: u Trumpovoj verziji tuđini koji mogu odlučiti izbore su američka hispano populacija (među kojom je, kako Trump nije propustio da ponovi ni tokom debate u Las Vegasu, mnogo “bad hombres” – loših ljudi ). U Frontovoj verziji ti su tuđini, loši ljudi koji se prodaju za pare i putne troškove – Bošnjaci i Albanci.

Do laktova u izborima

Šta mislite kojeg kandidata na američkim predsjedničkim izborima podržavaju lideri Demokratskog fronta? Favorit Moskve na američkim izborima je Trump, dok su u crnogorskom slučaju bili još eksplicitniji – Jedinstvena Rusija je javno podržala Demokratski front.

Ta je partija u pratnji čitave crnogorske opozicije neprekidno, uprkos nezapamćenom broju stranih posmatrača i činjenici da su opozicionari ušli u Vladu izbornog povjerenja te su sami svojim rukama pripremili izborni proces, ponavljala da će izbori u Crnoj Gori biti “pokradeni”. Isto to za američke izbore tvrdi Trump. Kako je javio Fox News, 70 posto glasača Republikanske partije, dakle većinski Trumpovih pristalica, vjeruje da predsjednički izbori neće biti fer i pošteni.

Jedna od stalnih teza crnogorske opozicije glasi: Na izborima glasaju i mrtvi. Gle čuda: To isto za američke izbore tvrde republikanci. Bivši republikanski gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani izjavio je: “Nesporna je činjenica da mrtvi Amerikanci generalno glasaju za demokrate radije nego za republikance.” Pa dodao: “Želite da vam kažem kako će izbori u Philadelphiji ili Chicagu biti fer? Morao bih biti moron pa reći takvo što.” Od uglednih članova Republikanske partije moglo se čuti i kako “nema tog ozbiljnog istoričara koji će osporiti da su predsjednički izbori 1960. godine (na kojima je John F. Kennedy pobijedio Richarda Nixona) demokrate pokrale u najmanje dvije savezne države.

Sa druge strane, DPS Mila Đukanovića više je puta ponovio da se Rusija snažno miješa u izborni proces u Crnoj Gori. Tvrdili su da Moskva finansira Demokratski front te da su, uz rusku pomoć, angažovani cyber stručnjaci koji rade za Front – napadaju provladine sajtove i šalju spam-poruke putem Vibera. U štabu Hillary Clinton tvrde da su Rusi do laktova zavukli ruke u američke izbore. Ponavljaju da je Trump kandidat Moskve te da Kremlj vrši cyber napade na američke ciljeve i informacijama snabdijeva WikiLeaks.

Zlo koje poznajete

Uticajni politički strateg Janusz Bugajski je, pišući o Crnoj Gori za Washington Mail, ustvrdio: “Uistinu, ako Kremlj nastoji utjecati na izbore u SAD-u hakiranjem e-mailova Hillary Clinton, zasigurno još snažnije nastoji intervenirati u maloj zemlji kao što je Crna Gora.”

Na koncu: DPS je pobijedio zato što je strah građana od onoga što će, dođe li na vlast, učiniti Demokratski front bio veći od straha od onoga što će, ostane li na vlasti, učiniti DPS (stoga pravo pitanje za tu partiju glasi: A šta mislite, koliko puta možete pobijediti na platformi “The Devil You Know” – bolje zlo koje poznajete od zla koje ne znate?). Iz istog razloga iznimno nepopularna Hillary Clinton će pobijediti Trumpa.

To što su izbori u maloj, nebitnoj zemlji periferije, bez demokratske tradicije i sa slabim institucijama, tako slični izborima u Imperiji, izvozniku demokratije i slobode, govori mnogo toga o stanju demokratije danas. Ono čemu – nažalost, iznutra – svjedočimo je: implozija.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera