Demonstranti bjesne ulicama Pariza

Porodica mladića koji je nedavno preminuo u policijskom pritvoru u Parizu zahtjeva odgovore. Policija tvrdi da je 24-godišnji Adama Traore umro od srčanog udara nedugo nakon što je uhapšen u sjevernom predgrađu Pariza. Međutim, njegova porodica vjeruje da je pretučen. Nakon njegove smrti izbili su protesti.

Dok stvari ne počnu gorjeti, neće se dogoditi. Riječi su to jednog demonstranta u pariškom predgrađu Beaumont-sur-Oise gdje su zapaljeni brojni objekti i automobili. Višednevni protesti izbili su nakon što je 24-godišnji Adama Traore preminuo u pritvoru.

Policija je navela kako je mladić umro od srčanog udara, ali njegova porodica osporava rezultate obdukcije. Tvrde da je pretučen na smrt.

“Vjerovali smo policiji, odnosno žandarmeriji, ali su nam pokazali kako su sposobni da ubiju. Naš brat je ubijen na njegov rođendan. To je zločin”, navodi Assa Traore, sestra Adame Traorea.

“Mi, zaista, želimo doći do odgovora. Nije prvi put da se ovakvo nešto desi. Želimo odgovor. Želimo istinu”, kazao je Lassana Traore, brat Adame Traorea.

Nemiri su uslijedili u vrijeme kada su sigurnosne snage Francuske preoptećene do krajnjih granica i u stanju visoke pripravnosti nakon niza smrtonosnih napada.

“Naši službenici mnogo rade i desi se da neki kolega napravi grešku. Ne smijemo generalizirati. Umor je glavni razlog”, rekao je Luc Poignant, glasnogovornik policijskog sindikata.

„Milioni eura ulažu se u poboljšanje uslova u problematičnim predgrađima Pariza. Ipak, stanovnici sve više osjećaju otuđenost, kao i to da ih policija progoni. Osim toga, nezaposlenost među mladimatu prelazi 50 posto”, javlja reporter Al Jazeere David Chater.

Legitimna samoodbrana

Ranije ove godine, francuski je sud oslobodio policajca koji je ubio naoružanog pljačkaša. Dok je bježao, policajac mu je pucao u leđa. Sudac je to opisao kao legitimnu samoobranu.

Amin Bentounsi je navodno uperio pištolj u policajca. Njegova porodica to negira.

„Njegovu smrt pravdavaju njegovom prošlošću. To je problem. Po zakonu, moramo se držati činjenica. Šta se dogodilo u tom trenutku? Amin je bježao i upucan je u leđa”, rekla je Amal Bentounsi, sestra Amina Bentounsija.

Demonstranti su se okupili i u središtu Pariza uzvikujući parolu poznatu u Sjedinjenim Američkim Državama: “I životi crnaca vrijede.” Iako je vanredno stanje, kažu kako policija mora poštivati prava svih francuskih građana, bez obzira na boju kože ili vjersku pripadnost.

Izvor: Al Jazeera