Demonstranti istjerani iz zgrade Vlade

Studenti već nekoliko sedmica predvode kampanju građanske neposlušnosti (AP)

Policija je evakuirala pedesetak demonstranata koji su jučer zauzeli sjedište Vlade u Hong Kongu protestirajući protiv odluke Pekinga o ograničenju opsega univerzalnog prava glasa.

Policija je saopćila da je uhapsila 61 demonstranta, među kojima ima i maloljetnika, za vrijeme okupacije koja je bila kulminacija jednosedmične kampanje građanske neposlušnosti u bivšoj britanskoj koloniji koja je prešla pod kinesku upravu.

Do 2.000 demonstranata je bilo izvan kompleksa, gdje su se pozicionirale policijske ekipe opremljene kacigama i štitovima. 

“Policija treba uhapsiti lopove, ne studente”, galamili su demonstranti, koji su okosnica kampanje građanske neposlušnosti u Hong Kongu, započete u ponedjeljak.

Kampanja građanske neposlušnosti

“Svejedno nam je što ćemo biti ranjeni, svejedno nam je što ćemo biti uhapšeni, ono što želimo je da dobijemo pravu demokratiju”, rekao je demonstrant Wong Kai-keung, iz prvih redova protestnika.

Televizijski snimci prikazuju hapšenja studentskog lidera Joshue Wonga, koji ima samo 17 godina.

U saopćenju vlasti Hong Konga “su izrazili žaljenje” što su demonstranti prodrli u ove prostorije i dodale da ima povrijeđenih demonstranata i policajaca, ali nisu dali više pojedinosti.

Započeta u ponedjeljak, kampanja građanske neposlušnosti je okupila gotovo 13.000 studenata u kampusu na sjeveru Hong Konga, saopćili su organizatori.

U julu je pola miliona demonstranata protestiralo na ulicama protiv rastućeg utjecaja Pekinga na život Hong Konga.

Kina, kojoj je London vratio Hong Kong 1997. godine, saopćila je u augustu da će budući šef lokalne izvršne vlasti biti izabran putem univerzalnog prava glasa 2017. godine, ali da će samo dva ili tri kandidata koje izabere Komitet za imenovanja imati pravo predstaviti se na ovim izborima.

Izvor: Agencije