Oglasi

Demonstranti najavili povratak revolucije

Egipatska Ustavotvorna skupština neočekivano odlučila glasati ove sedmice, a neki članovi dopisivani tokom sjednice.

Deseci hiljada demonstranata okupili su se u centralnom dijelu Kaira, nastavivši sa protestima koji traju više od sedmice dana protiv novih ovlasti koje je preuzeo predsjednik i izglasavanja nacrta Ustava za koji mnogi smatraju da potkopava osnovne slobode.

„Dole se Ustavotvornom skupštinom“, povikivali su demonstranti, govoreći o državnom tijelu sa 100 članova koje je glasalo za nacrt, odobren nakon 20 sati zasjedanja tokom četvrtka navečer i petka ujutro.

Predsjednik Mohamed Mursi prošle sedmice je objavio dekret kojim je Ustavotvornoj skupštini dao dodatna dva mjeseca da završi svoj posao, te kojim je pridobio šire ovlasti za izdavanje odredbi koje ne mogu biti predmet sudske provjere.

No, skupština je neočekivano odlučila glasati o nacrtu ove sedmice, zbog čega su je kritičari Vlade optužili za žuri sa radom.

Na transparentima se osuđivao „diktator Mursi“, dok su demonstranti uzvikivali „dole sa vladavinom vodiča“, što se odnosi na Muhameda Badieja, Vrhovnog vodiča Muslimanskog Bratstva.

Mursi je bio član ove organizacije, ali je dao ostavku na članstvo nakon što je zabran za predsjednika.

Prava žena i manjina

Vodeći liberalni političari, među kojima je i Hamdeen Sabbahi, koji je bio treći na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, te Muhamed El Baradei, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjetili su Trg Tahrir u petak navečer i kazali kako će tu provesti noć.

„Revolucija se vratila, mi ćemo pobijediti. Ujedinjeni smo protiv nasilnog režima“, izjavio je Sabbahi.

Više od 20 članova Skupštine, uključujući liberale i predstavnike Koptske crkve, povukli su se iz ovog državnog tijela u proteklim sedmicama.

Aktivisti kritiziraju dokument jer ne štiti prava žena i vjerskih manjina.

Nacrt također sadrži odredbe po kojima se civilima može suditi na vojnim sudovima, dok se budžet vojske štiti od kontrole Parlamenta.

„Žurba za donošenje nacrta bez vođenja velike pažnje o ključnim pravima i njihovoj zaštiti napravit će velike probleme u budućnosti, koje će biti teško popraviti“, izjavio je Joe Stork, direktor organizacije Human Rights Watch, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama i koja je mjesecima kritizirala dokument.

U posljednjim satima zasjedanja, u žurbi je dopisano nekoliko članaka kako bi se riješili neki dugotrajni problemi.

Jedna od značajnih promjena odnosi se na Vrhovni Ustavni Sud, koji bi se trebao smanjiti za trećinu na 11 sudija, čime je uklonjeno nekoliko mlađih sudija koji su kritikovali Bratstvo.

Sudstvo je postalo veliki izvor protivnika Mursijevog rada.

"Krivični zakon"

Heba Morayef, istraživačica za Human Rights Watch, rekla je da neki od odredbi članova o slobodi izražavanja i religije podsjećaju na „krivični zakon“.

"Ne postavljate sve stvari koje vam nisu dopuštene, trebali biste postaviti prava i ograničenja", rekla je ona.

Posebno su zabrinjavajuća ograničenja vjerskih sloboda sljedbenicima Abrahamske religije, rekla je Morayef, koja isključuje manjine poput Bahaja, koji su progonjeni u Egiptu.

"Ubacili su govor koji je problematičan za slobodu izražaja, ne možete 'uvrijediti ljudsko biće', što je veoma širok pojam. Može se koristiti za cenzuru kritike predsjednika", dodala je ona.

Kršćani se, također, protive članu za koji se čini da sužava značenje "principa islamskog prava" na načela sunitske pravne nauke.

No, uprkos protivljenju javnosti, Bratstvo – najbolje organizirani politički pokret u Egiptu – sigurno je kako će Ustav na kraju biti odobren.

Poglavar skupštine Hossam al-Ghairyani je kazao kako će delegacija posjetiti Mursija u subotu kako bi mu predstavila nacrt Ustava. Javni referendum o tekstu bi trebao biti održan tokom naredne dvije sedmice.

„Ovaj Ustav predstavlja različitosti egipatskog naroda“, izjavio je Essam el-Erian, visokopozicionirani član Bratstva.

„Implementirat ćemo rad na ovom Ustavu kako bi se veoma poštivalo Božje pravo koje je ranije bilo samo tinta na papiru, te kako bi se zaštitile slobode koje se ranije nisu poštivale.“

Svakodnevni sukobi

U intervjuu za državnu televiziju, objavljenom u četvrtak navečer, Mursi je kazao kako je neophodno ubrzati donošenje Ustava kako bi se okončao period tranzicije u Egiptu.

Također je obećao kako će njegove nove ovlasti biti okončane nakon referenduma.

Izabrani Parlament je, sudskom odlukom, raspušten tokom ove godine, a novi parlamentarni izbori će biti održani kada se odobri Ustav.

„Ustavna deklaracija je privremena i ukinut će se onda kada narod odobri Ustav“, rekao je predsjednik Egipta.

Demonstranti i policija se svakodnevno sukobljavaju u prijestolnici otkako je objavljen dekret. Najmanje tri osobe su poginule u nemirima širom Egipta.

Bratstvo i druge grupe organizirale su skup podrške Mursiju, koji će biti održan u subotu.

Prvobitno su željeli da se to desi na Trgu Tahrir, ali su promijenili odluku zbog zabrinutosti da bi moglo doći do nasilja.

Umjesto toga, okupit će se na Univerzitetu u Kairu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.