Demonstranti: Prerastamo u borben i osviješten pokret

Osim u Beogradu, protesti se održavaju i u više gradova Srbije (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Na beogradskim ulicama, te u još nekoliko gradova Srbije, održan je još jedan prosvjed građana koji se već deseti dan održava pod motom “Protiv diktature”.

Naredno okupljanje najavljeno je u utorak, nakon uskršnjih praznika.

U međuvremenu, Republička izborna komisija (RIK) donijela je večeras, na novoj sjednici, rješenje o ponavljanju glasanja na biračkim mjestima na kojima su poništeni izbori za predsjednika u Novom Sadu, Trsteniku i Leskovcu, u ponedjeljak, 17. aprila.

Ponovit će se izbori na biračkom mjestu 178, u srednjoj školi “Svetozar Marković” u Novom Sadu, na biračkom mjestu 62, u Domu kulture u Milutovcu kod Trstenika i na biračkom mjestu 75, u Osnovnoj školi u mjestu Kukulovce u Leskovcu.

Na ta tri biračka mjesta pravo glasa ima 3.148 birača.

Zahtjevi demonstranata

Na prosvjedima širom Srbije, i večeras su nezadovoljni građani, uglavnom mladi, ponovili da traže pošten i korektan izborni proces, smjenu nadležnih u Republičkoj izbornoj komisiji, Regulatornom tijelu za elektronske medije (REM), Radio-televiziji Srbije te ostavku Vlade.

Vladajućima su dali rok do ponedjeljka da se izjasne o njihovim zahtjevima.

Nezadovoljni su rezultatima predsjedničkih izbora i ukazuju na, kako kažu, brojne primjere zloupotrebe vlasti.

Izbori su, podsjetimo, u utorak ponovljeni na osam biračkih mjesta u Srbiji i na svima je, po preliminarnim rezultatima, pobijedio Aleksandar Vučić.

Prosvjednici traže i departizaciju, decentralizaciju, promjenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, zaštitu prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva te u potpunosti javno financirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo. 

Poruka studenata prosvjetarima

Prije današnjeg prosvjeda, studenti su uputili otvoreno pismo radnicima u prosvjeti u svim gradovima u Srbiji, ponavljajući prethodno istaknute zahtjeve.

“Do sada smo dobili podršku udruženja penzionera, sindikata vojske i policije, radničkih sindikata, različitih građanskih inicijativa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i brojna druga medijska udruženja, kao i sindikata ‘Nezavisnost’ RTS-a. Posebno nam je značajna podrška koju smo do sada dobili od radnica i radnika u obrazovanju, koji se već godinama nalaze na udaru vladine politike ‘štednje’. Želimo da tu podršku i uzvratimo”, poručuju studenti.

“Naši protesti prerastaju u borben i osvešćen pokret vođen socijalnim, političkim i ekonomskim zahtevima koji se tiču ogromne većine stanovništva Srbije. Zbog toga želimo još snažnije povezivanje s radnicima i radnicama fabrika u stečaju, štrajkačima, penzionerima, srednjoškolcima i prosvetnim radnicima – sa svima koji su na udaru ovog režima. Podsećamo da ovo nije samo protest studenata i omladine, već svih nas kojima je oduzeto pravo odlučivanja o sopstvenom životu i budućnosti”, navode prosvjednici.

Izvor: Al Jazeera i agencije