Demonstranti traže zakon protiv blasfemije

Stotine hiljada osoba zahtijevaju da vlasti uvedu zakon protiv blasfemije u koji bi bila uključena i smrtna kazna za blogere koji vrijeđaju islam (EPA)

Jedna osoba je poginula tokom nastavka protesta u Bangladešu, na kojima su se okupile stotine hiljada osoba i koje zahtijevaju da vlasti uvedu zakon protiv blasfemije u koji bi bila uključena i smrtna kazna za blogere koji vrijeđaju islam.

Nowsher Khan, lokalni lider Lige Awami, ubijen je u subotu u Bhangi, gradu koji se nalazi jugozapadno od prijestolnice Dhake kada su se pristalice ove lige sukobile sa pristalicama stranke Hefazat-e-Islam.

Subotnje demonstracije, nazvane „Dugi marš“, na koje su došli mnogi stanovnici Bangladeša iz dalekih sela, pojavile su se nakon što je grupa blogera, navodno, počela kritizirati konzervativne vjerske stranke koje su veoma popularne uprkos sekularnom Ustavu ove države.

Hefazat-e-Islam, koji navodno ima podršku Jamaat-e-Islamija, organizirao je skup podrške dokumentu od 13 zahtjeva, među kojima je i uvođenje zakona o blasfemiji kojim bi se blogeri procesuirali i vješali.

Dhaka je izolirana od ostatka države od petka poslijepodne nakon što su sekularisti pozvali na 22-satni štrajk u cijeloj državi kako bi se spriječio marš.

Obje strane su izašle na ulice zbog suđenja za ratne zločine liderima stranke Jamaat-e-Islami za djela iz rata sa Pakistanom 1971. godine kada je poginulo tri miliona osoba, dok je na hiljade žena silovano.

Doživotni zatvor

Abdul Quader Mollah je osuđen na doživotni zatvor u februaru, što je izazvalo proteste mladih koji su tražili za njega smrtnu kaznu. Na ovo su odgovorile vjerske stranke kontrademonstracijama.

Nekoliko dana kasnije je ubijen poznati demonstrant i bloger Ahmed Rajib Haider, što je rezultiralo nasiljem i novim smrtnim slučajevima.

Shakil Ahmed, šef programa televizije Ekattor iz Bangladeša, za Al Jazeeru je kazao kako su protesti u subotu bili mirni i da su se na obje strane mogle čuti dezinformacije koje su otežavale situaciju.

„Neki aktivisti su širili pogrešne informacije“, kazao je Ahmed.

Dopisnica Al Jazeere, koja se javila iz Dhake u subotu, a čije se ime ne navodi zbog sigurnosnih razloga, navodi kako su se okupile velike grupe ljudi.

Potvrdila je kako su protesti u Dhaki bili mirni, ali i da je jedna osoba poginula u petak navečer, a druga u subotu ujutro na drugim lokacijama. 

Izvor: Al Jazeera i agencije