Demonstranti u Jordanu tražili pad režima

Policija saopćila da je u protestima uhapšeno najmanje 120 osoba (Reuters)

Hiljade demonstranata u jordanskoj su prijestonici u petak uzvikivale slogane “Arapskog proljeća” “narod želi pad režima”, dok se u Jordanu, koji je do sada bio pošteđen većih nemira, šire protesti zbog rasta cijena.

Organizacija Muslimansko bratstvo, koja uglavnom ima uporište u gradovima, posljednjih dana pridružila se protestima u uglavnom ruralnim područjima Jordana, što izaziva strah od trajnije nestabilnosti u Kraljevstvu, savezniku SAD-a koji ima najdužu granicu s Izraelom.

Protesti  u petak u centru Ammana bili su mirni, a nenaoružani policajci razdvajali su demonstrante protiv kralja Abdullaha od manje grupe koja je uzvikivala parole podrške monarhu.

“Padni, Abdullah, padni”, uzvikivala je grupa od blizu 4.000 demonstranata, dok je policija stajala udaljena od demonstranata.

Više cijene goriva

Protesti su postajali nasilni u osiromašenim gradovima kraljevstva od kako je u srijedu Vlada povećala cijene goriva.

Nezaposlena omladina i demonstranti napadali su policijske postaje, blokirali ceste zapaljenim automobilima i palili zgrade vlasti.

Jedan demonstrant je ubijen u četvrtak u gradu Ibridu kada je gomila pokušala provaliti u policijsku stanicu.

U petak ta sjeverna jordanska pokrajina djeluje mirnije.

Odluka Muslimanskog bratstva da podrži proteste u petak demonstracijama dodaje i najbolje organizirani opozicioni pokret u zemlji, iako se vodeće osobe organizacije nisu osobno pojavile na njemu.

“Kralj Abdullah treba uzeti stanje u obzir tako da povuče odluku o povećanju cijena. Jordanski narod ne može snositi još tereta”, rekao je čelnik Bratstva šeik Hamam Said u izjavi uoči protesta.

Izvor: Agencije