Demonstranti u Meksiku zapalili zgradu vlade

Meksička policija otvorila je sinoć vatru na jednog studenta iz Njemačke i ranila ga (AP)

Više stotina studenata i nastavnika je upalo u zgradu administracije u meksičkoj saveznoj državi Guerrero na jugu zemlje i zapalilo je, demonstrirajući protiv vlasti zbog nestanka 43 studenata, za koje se vjeruje da su ih oteli lokalni policajci povezani sa narkokartelima.

Demonstranti su zatražili da 43 studenta učiteljskog fakulteta iz države Guerrero, koji su nestali 26. septembra, budu pušteni na slobodu, iako su prisutna strahovanja da bi u nekim od deset novootkrivenih masovnih grobnica mogla da se nalaze tijela nekih od njih, prenijela je agencija AP.

Plamen i gusti oblak dima izdižu se iznad zgrade lokalne administracije u prijestolnici Guerrera, Chilpancingu. Vatrogasci pokušavaju da ugase požar.

Jose Villanueva Manzanarez, glasnogovornik Vlade Guerrera, izjavio je da su članovi sindikata prosvjetnih radnika pokušali da uđu u lokalni parlament, ali je to spriječila interventna policija, nakon čega su se demonstranti uputili u sjedište Vlade.

Oni su zatim, uz podršku više stotina studenata učiteljskog fakulteta iz grada Ayotzinapa, blokirali tu zgradu, upali u nju naoružani šipkama, kamenicama i molotovljevim koktelima.

Ovo najnovije nasilje u Meksiku uslijedilo je dvije sedmice pošto je policija u gradu Iguali, također u državi Guerrero, otvorila vatru na studente, pri čemu je život izgubilo najmanje šestoro mladih ljudi.

Ranjen njemački student

Svjedoci su tada izjavili da je policija odvela više desetaka studenata na nepoznatu lokaciju, a oni od tada nisu viđeni. Svjedoci navode i da policajci koji su odveli studente sarađuju sa lokalnim narkokartelom, navode agencije.

U Guerreru se sinoć dogodio još jedan incident kad je policija otvorila vatru na jednog studenta iz Njemačke i ranila ga.

Žrtva, Fritz Kaiser, student je na razmjeni na Tehnološkom fakultetu u Monterreyju, izjavio je rektor te ustanove Pedro Grassa.

Kaiser se u kombiju zajedno sa drugim studentima, jednim državljaninom Njemačke, dvojicom Francuza i šestoricom Meksikanaca, vraćao iz Akapulka prema Monterreyju, a prošli su kroz Chilpancingo neposredno nakon nemira.

Policija je pokušala da zaustavi kombi, navodeći da su čuli nešto što je zvučalo kao pucanj, pa su otvorili vatru na studente. Oni su, misleći da neko pokušava da ih kidnapuje, ubrzali.

Kaiser nije teže povrijeđen, a najvjerovatnije se radi o zamjeni identiteta, navela je policija.

Izvor: Agencije