Demonstranti upali u libijski Parlament

Mogarief je zbog upada odgodio zasjedanje za srijedu (Reuters)

Desetine demonstranata upale su u utorak u Nacionalnu skupštinu Libije, prekidajući glasanje o predloženoj vladi, tvrdeći da su nezadovoljni nekim od imenovanih ministra. 

Demonstranti, među kojima su civili i bivši pobunjenički borci, upali su u dvoranu Općeg narodnog kongresa dok se glasalo o predloženom sastavu Vlade premijera Alija Zeidana, koji je on imenovao tokom dana, prenosi Reuters.  

Članovi Kongresa pregovarali su s demonstrantima o tome da napuste dvoranu, a zasjedanje je bilo nakratko prekinuto.

Odgođena sjednica

Sjednica je kasnije nastavljena, da bi bila prekinuta drugi put zaredom nakon što su se uljezi vratili, primoravajući predsjedavajućeg Kongresa Mohammeda Magariefa da odgodi sjednicu.

“Moj savjet je da odgodimo glasanje do sutra. Ono što se desilo danas neće omogućiti Kongresu nastaak s redovnim radom”, poručio je Magarief Parlamentu, navodi Fena.

Neki članovi Kongresa doveli su u pitanje nastavak glasanja nakon prvog prekida.

“Nastavljamo s glasanjem u pogrešnoj klimi, mi smo sada pod pritiskom”, izjavio je jedan poslanik.

Drugi je kazao da bi se zasjedanje trebalo prebaciti u istočni grad Baida, koji je sigurniji od Tripolija.

Nezadovoljni nekim imenovanjima

Tokom haotičnih prizora demonstranti su se mogli čuti kako izražavaju nezadovoljstvo nekim od Zeidanovih imenovanja i da žele da se sasluša i njihov glas.

Tokom drugog prekida neki članovi Kongresa mogli su se vidjeti na televizijskim snimcima kako napuštaju dvoranu, dok su drugi nastavili pregovarati s demonstrantima.

Zeidan je u utorak predložio Kongresu koalicijsku Vladu sastavljenu od pripadnika liberalnih do islamističkih stranaka, nakon što je Parlament odbio i sastav Vlade njegovog prethodnika.

Kongres je izabrao Zeidana za premijera u ovom mjesecu, nakon što je njegovom prethodniku Mustafi Abushaguru izglasano nepovjerenje zbog njegovog izbora ministara.

Izvor: Agencije