Denis Zvizdić na čelu Vijeća ministara BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je na vanrednoj sjednici u ponedjeljak u Sarajevu odluku o imenovanju Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Odluka o imenovanju će biti dostavljena Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dalju proceduru.

Denis Zvizdić, kandidat Stranke demokratske akcije, do sada je obavljao funkcije premijera Kantona Sarajevo, predsjedavajućeg Skupštine KS-a i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović potvrdio je ranije agencijama kako će se, ukoliko Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dostavi odluku, potvrđivanje Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara naći na dnevnom redu sjednice tog doma u srijedu, 11. februara.

Čavara izabran za predsjednika Federacije

U isto vrijeme, Parlament Federacije je glasao o novom rukovodstvu tog bh. entiteta, jer skoro četiri mjeseca nakon izbora u Bosni i Hercegovini, vlast još nije formirana na svim nivoima.

Rezultati posrednih izbora i službeno

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH.

Prema utvrđenim rezultatima za predsjednika Federacije BiH izabran je Marinko Čavara, a za potpredsjednike Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

Odluka će biti objavljena na web stranici Centralne izborne komisije BiH i smatrat će se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

Za predsjednika je izabran Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), kao predstavnik hrvatskog naroda, dok će mu dvoje potpredsjednika biti Melika Mahmutbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA), iz bošnjačkog naroda, te Milan Dunović iz Demokratske fronte (DF), iz srpskog naroda.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je u nastavku konstituirajuće sjednice drugi put odbilo listu kandidata za predsjednika te potpredsjednike Federacije BiH, ali je propisano da se smatra kako su izabrani oni kandidati koje je u dva navrata potvrdio Predstavnički dom Parlamenta bh. entiteta FBiH.

Klub izaslanika hrvatskog naroda je u ponovnom glasanju prihvatio listu, kao i klub izaslanika bošnjačkog naroda. Sa glasova dva glasa za, deset protiv i jednim suzdržanim delegati iz sprskog naroda ponovo nisu prihvatili listu kandidata koju nisu odobrili ni u prvom krugu glasanju danas. I ovaj put, lista kandidata u Domu naroda je dobila opću većinu, ali ne i onu u Klubu srpskog naroda.

Čavara: Mnogi na pragu siromaštva

Čavara je kao novoizabrani predsjednika Federacije BiH u svom obraćanju zahvalio svim zastupnicima na podršci.

“Svima vama koji ste nam dali povjerenje srdačno vam zahvaljujem. Jasno je da u svakom parlamentu ima puno različitosti, ali mi svi imamo odgovornost posebno kada se nalazimo u ovako teškim vremenima. Svjesni smo svi da veliki broj stanovnika Federacije BiH ima puno problema, da su mnogi na pragu siromaštva. Svjesni smo kolika je potražnja za radnim mjestima. Puno je problema i za većinu njih smo mi preuzeli odgovornst i to svi od nas ovdje očekuju”, kazao je Čavara.

Dom naroda i ranije je odbio listu kandidata, ali je u ponovljenom glasanju obavljenom na Predstavničkom domu ona dobila podršku većine zastupnika.
Izborom predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije otvara se mogućnost za imenovanje novog premijera i entitetske vlade.

.Izvor: Al Jazeera i agencije