Deportirana djevojčica stigla u Hrvatsku

Deportacija 15-godišnje djevojčice prošle godine izazvala je masovne studentske proteste i sukobe s policijom u Francuskoj (AFP)

Romska djevojčica čija je deportacija iz Francuske izazvala ogorčenost došla je u Hrvatsku nakon što je dobila nove putne dokumente, izjavio je u petak njezin otac novinskoj agenciji France-Presse.

Leonarda Dibrani, njezina majka i troje braće sada su kod strica u Sisku, rekao je njezin otac Resat Dibrani.

“Moj brat je došao po njih u Mitrovicu u četvrtak minibusom. Upravo sam razgovarao sa svojom obitelji, oni su sretni, iako malo zabrinuti za mene”, rekao je.

Dodao je da su neki članovi obitelji dobili putovnice od Veleposlanstva Hrvatske u Prištini, koje su tražili u svibnju, prenosi Hina.

Slučaj na naslovnicama

Slučaj Dibrani je prošle godine dospio na naslovnice u Francuskoj, nakon što je 15-godišnja djevojčica privedena tijekom školskog izleta.

Ona i ostatak njezine obitelji kasnije su deportirani na Kosovo.

Pet članova njezine obitelji koji su doputovali u Hrvatsku nekada su imali hrvatske putovnice, ali im je istekao rok važenja.

Dibranijeva djeca rođena su Italiji, osim najmlađe djevojčice, koja je rođena u Francuskoj, a jedino je otac Resat rođen na Kosovu.

Resat Dibrani je ostao u Kosovskoj Mitrovici s najmlađim djetetom, dvogodišnjom djevojčicom, koja isto tako nema hrvatsku putovnicu i još jednom kćeri.

On je kazao kako obitelj namjerava poduzeti pravne korake kako bi se mogli ponovno spojiti.

“Imam veliku nadu. To je velika prilika da odemo s Kosova, najveća otkako smo deportirani”, rekao je Dibrani.

Moguć povratak s hrvatskim dokumentima

Deportacija 15-godišnje djevojčice prošle godine izazvala je masovne studentske prosvjede i sukobe s policijom u Francuskoj, sa zahtjevima da joj se dopusti povratak i školovanje.

Službena istraga o deportaciji pokazala je da je bila zakonita, ali da je policija mogla biti osjetljivija.

Francuski predsjednik Francois Hollande ponudio je Leonardi da sama nastavi školovanje u Francuskoj, no ona je to odbila, rekavši da se ne želi vratiti u Francusku bez obitelji.

U siječnju je francuski sud odbacio žalbu sa zahtjevom obitelji da im se odobri boravak, te presudio kako je deportacija bila zakonita.

S hrvatskom putovnicom obitelj Dibrani bi se mogla vratiti u Francusku, budući je Hrvatska članica Europske unije, navodi France-Presse.

Izvor: Agencije