Deraa: Sirijski režim nastavlja bombardirati

Najmanje šest zračnih udara zabilježeno je u Gharzu (istočna Deraa) i u starom dijelu grada (Reuters)

Sirijski režim bombardirao je danas iz zraka i sa kopna područja grada Deraa pod kontrolom pobunjenika nakon što je istekao dvodnevni prekid vatre, naveli su svjedoci i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Svjedok i dva pobunjenička borca u gradu na granici s Jordanom navode kako su sirijska vojska i njeni saveznici nastavili sa zračnim udarima i artiljerijskom vatrom. Mete su bili grad i uski ruralni pojas koji ga odvaja od granice, javlja Reuters.

Najmanje šest zračnih udara zabilježeno je u Gharzu (istočna Deraa) i u starom dijelu grada gdje vojska nastavlja sa pokušajima probijanja pobunjeničkih linija, navode pobunjenici.

Svjedok je kazao kako su tokom bombardiranja korištene burad-bombe, artiljerijske granate i rakete. Do okršaja je došlo kod vojne baze jugozapadno od grada, kod granice sa Jordanom.

Ukoliko vojska preuzme dijelove grada pod kontrolom pobunjenika, kao i područje do granice, podijelit će pobunjenička područja na jugoistoku Sirije na dva dijela.

‘Zona deeskalacije’

Sirijska vojska nije komentirala objavljeno djelovanje koje se desilo kada su američki i ruski zvaničnici razgovarali o stvaranju „zone deeskalacije“ na jugozapadu Sirije, a u koju je uključena Deraa.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije dogovorili su prekid vatre, koji je završio u ponedjeljak, tokom razgovora u Amanu, a koji su za cilj imali jačanje dobre volje prije detaljnijih pregovora o stvaranju „zone deeskalacije“, navode diplomate iz Jordana.

U subotu je sirijska vojska objavila kako će suspendirati borbene operacije u Derai na 48 sati kako bi podržala „napore za pomirenje“.

Pobunjenici i stanovnici naveli su ranije ovog mjeseca kako je intenzivirano bombardiranje grada, te tvrdili kako sirijski režim dovodi još više trupa u grad.

Izvor: Agencije