Derbi Dinamo – Hajduk otkazan zbog navijača

Više tisuća navijača Hajduka okupilo se na sjevernoj tribini Poljuda u subotu navečer kako bi dočekali igrače na povratku iz Zagreba, koji su odbili igrati derbi protiv Dinama.

Nogometaši splitske momčadi solidarizirali su se sa svojim navijačima, od kojih je većina odbila ući na južnu tribinu maksimirskog stadiona, nakon što je pripadnicima Torcide, koji se nalaze na tzv. crnoj listi, zabranjen ulaz na stadion.

Dio Hajdukovih navijača policija je zadržala kod nedovršene sveučilišne bolnice i uopće nisu stigli do Maksimira.

Pripadnici Torcide palili su u Splitu baklje i skandirali “Ovo je Hajduk” i “Hajduk živi vječno”, a uputili su i niz psovki na račun predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera i čelnika Dinama Zdravka Mamića.

Navijači Hajduka su na društvenim mrežama i raznim portalima većinom pozdravili odluku klupskog vodstva o neodigravanju utakmice, te pozivali na okupljanje na Poljudu.

Delegat odbio Hajdukov zahtjev

Najveći hrvatski nogometni derbi, utakmica 16. kola Prve Hrvatske nogometne lige između zagrebačkog Dinama i splitskog Hajduka, koja je trebala biti odigrana na maksimirskom stadionu, otkazana je zbog neizlaska Hajdukovih nogometaša na teren.

Osječki sudac Ante Vučemilović, zajedno sa svojim pomoćnicima, nešto iza 15 sati, izveo je na travnjak maksimirskog stadiona početnu jedanaestoricu Dinama, te nakon desetak minuta označio početak i kraj dvoboja, nakon što je postalo jasno da Hajdukovi igrači ne planiraju igrati ovu utakmicu.

Sa svim je događajima upoznat bio i delegat utakmice Lino Roša, koji je prepričao što se odigravalo u posljednjih sat vremena uoči predviđenog početka dvoboja.

„Oko 14:20 sati došli su predsjednik i trener Hajduka sa zahtjevom da se utakmica prolongira ili odgodi. Rekli su da imaju problema s navijačima, da im se kontrolira i onemogućava prisustvo utakmici. Rekao sam im da je utakmica progašena utakmicom visokog rizika i da postoji poseban režim ulaska na stadion. Oko 14:55 sati ponovno su došli te zahtjevali da se utakmica prolongira. Prema pravilniku o natjecanju tom njihovom zahtjevu nisam mogao udovoljiti“, prepričao je Roša.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić novinarima je obećao u priopćenju objasniti zašto Splićani nisu htjeli igrati utakmicu, a na upit jesu li u Hajduku taoci svojih navijača odgovorio je negativno.

Odluka o rezultatu u korist Dinama

Hrvatski mediji prenose kako je to drugi prekid derbija na Maksimiru uzaspotno nakon što je prošli put utakmica prekinuta zbog nedopuštenih povika s tribina.

Prošli derbi na stadionu u Maksimiru registriran je rezultatom 3:0 za Dinamo, a nagađa se da će vjerojatno i ovaj tako biti odlučen.

Dinamo je odmah po objavi služebene odluke da je utakmica otkazana, omogućio povrat novca svima koji su kupili ulaznice, a Zoran Mamić je odlučio iskoristiti priliku za održavanje javnog treninga svoje momčadi.

Na dan odigravanja utakmice nije bilo zabilježenih navijačkih sukoba.

Izvor: Agencije