Deseci Australaca na bliskoistočnim ratištima

Procjene govore kako se najmanje 70 australskih državljana bori u Siriji i Iraku. Novinar Al Jazeere Andrew Thomas je u Sydneyju razgovarao sa bračnim parom čiji su se sinovi, kako se pretpostavlja, priključili oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant.

Kad je Isaam Al-Baf u novembru odvezao četvericu sinova na aerodrom u Sydneyju, mislio je da putuju na Tajland na odmor. No, Bangkok im je bio samo usputna stanica. Omar, Bilal, Hamzeh i Taha produžili su ka Turskoj, odakle su, kako se smatra, prešli granicu sa Sirijom. Njihovi su roditelji još u šoku.

“Nestali su, svi su nestali. To nam je slomilo srce. Želimo da se vrate”, kaže Issam, dok njegova žena govori:

“Taha, moj voljeni sine… Vrati se svojoj braći i sestrama. Niko te neće povrijediti.”

Prijedlog zakona

Vlada Australije procjenjuje da je između 70 i 100 australskih državljana otišlo na ratišta na Bliskom istoku, gdje ih je 20-ak izgubilo život. Već je predložen zakon koji dozvoljava prisluškivanje i oduzimanje pasoša osobama za koje se sumnja da razmišljaju o odlasku u Siriju ili Irak.

Ali, uprkos racijama i privođenjima onih za koje se smatra da “podržavaju teroriste”, vlasti ne mogu otkriti sve koji planiraju otići na ratišta.

“Braća Al-Baf nisu bila nadzirana. Taha, najmlađi, pohađao je srednju školu u zapadnom dijelu Sydneyja. Bio je dobar učenik, pred kojim je bila svijetla budućnost”, navodi Al Jazeerin novinar Thomas.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera