Deseci civila poginuli u koalicionim udarima

Opservatorij je dokumentirao smrt 66 civila, od čega 10 djece, u udarima međunarodne koalicije u Siriji od septembra prošle godine (Reuters)

Najmanje 52 civila poginula su u zračnim udarima međunarodne koalicije, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, na ciljeve oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u selu na sjeveru Sirije, saopćila je monitoring grupa.

„Zračni udari koalicije, izvedeni rano u petak, na selo Birmahle u provinciji Halep usmrtili su 52 civila. Među mrtvima je sedmero djece, dok je 13 osoba i dalje zarobljeno u ruševinama“, kazao je Rami Abdel Rahman, šef Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Opservatorij je dokumentirao smrt 66 civila, od čega 10 djece, u udarima međunarodne koalicije u Siriji od septembra prošle godine.

U drugom napadu, najmanje pet civila je poginulo, među njima troje djece, nakon što su snage sirijskog režima bacile barel bombe južno od Halepa, navode iz SOHR-a.

Nema ISIL-a u Birmahleu

Centralna komanda američkih snaga (CENTCOM) objavila je izvještaj u kojem se navodi da su koalicijske snage izvele 11 zračnih udara u Siriji, a mete su bile pozicije ISIL-a u Al-Hasakahu, Deir Ezzoru, te blizu Kobanija.

U saopćenju se dodaje kako je izvedeno i sedam zračnih udara u Iraku.

Abdel Rahman je za AFO agenciju kazao kako su se kurdski borci i sirijski pobunjenici sukobili sa snagama ISIL-a u gradu dva kilometra od Birmahlea.

„No, u Birmahleu su samo civili, tamo nema pozicija ISIL-a i nema sukoba“, dodao je.

Rahman je kazao kako „nijedan ISIL-ov borac“ nije poginuo u udarima na selo, no u udarima na obližnji grad poginulo je najmanje sedam boraca.

Zračni udari međunarodne koalicije pomogli su kurdskim snagama u borbama sa ISIL-ovim borcima u provinciji Halep, a to je najbolje viđeno u pograničnom gradu Kobaniju, blizu kojeg se nalazi i selo Birmahle.

Ofanziva u Latakiji

Pomognuti udarima, kurdski borci su istjerali ISIL iz Kobanija u januaru.

Prema podacima SOHR-a, u zračnim udarima koalicije, poginulo je više od 2.000 osoba, uključujući najmanje 1.922 borca ISIL-a.

Sirijska armija pokrenula je ofanzivu protiv boraca opozicije u sjeverozapadnoj provinciji Latakiji.

Aktivisti na ovim lokacijama navode kako su pobunjenici uspjeli odbiti ofanzivu režimskih snaga, te da nijedna od strana nije zabilježila pomjeranje linije fronta. Borci opozicije tvrde kako su oborili izviđačku bespilotnu letjelicu, te da u ovoj provinciji traju sporadični sukobi.

Latakia je glavni lučki grad Sirije i jedno od najvažnijih dijelova države koji je u rukama vlasti iz Damaska.

Izvor: Al Jazeera i agencije