Deseci demonstranata uhapšeni u Egiptu

Deseci demonstranata uhapšeni su u Egiptu. Ljudi su se okupili na protestima kako bi obilježili treću godišnjicu ubijanja demonstranata u centru Kaira. Aktivisti koji se protive vojnom udaru tvrde kako je među uhapšenima veliki broj studenata.

Oni protestiraju već tri godine i opet kritiziraju prekomjernu upotrebu sile, zahtijevajući pravdu. Ponovo obilježavaju novembar 2011. godine, kada  je u kairskoj ulici Muhameda Mahmuda ubijeno više desetaka demonstranata. Za razliku od ranijih protesta, ove godine je na snazi zakon kojim se brani okupljanje bez odobrenja policije.

Manji sukobi

Svjedoci govore kako je došlo do manjih sukoba, nakon što su snage sigurnosti upotrijebile suzavac i municiju za rastjerivanje demonstracija. Egipatski mediji tvrde kako je uhapšeno više od 40 demonstranata.

“Raširili smo se po centru grada, jer smo na Facebooku vidjeli najavu protesta. Hvala Bogu da nema nikoga, kao što možete vidjeti. Pročešljavamo cijelo područje. Svima koji imaju namjeru nešto učiniti bolje bi bilo da odustanu”, kazao je egipatski policajac Khaled Metwaly.

Studenti su odlučili obilježiti godišnjicu demonstracija protiv vojnog udara, pozivajući na povratak bivšeg predsjednika Muhameda Mursija na vlast. Savez za borbu protiv vojnog udara, u kojem su i Muslimanska braća, rekao je da bi ovo trebao biti povod “za ujedinjenje djece revolucije”.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije