Deseci hiljada na protestu protiv Netanyahua

Prema procjenama organizatora, na skupu protiv Netanyahuove politike okupilo se 35.000 ljudi (Reuters)

Veliki broj Izraelaca okupio se u subotu navečer na glavnom trgu u Tel Avivu na demonstracijama nazvanim “Izrael želi promjenu”, pozivajući na smjenu premijera Benjamina Netanyahua na općim izborima koji će biti održani 17. marta.

Organizatori demonstracija navode da se na trgu Rabin okupilo više od 35.000 ljudi, čime su to najveće demonstracije do sada održane uoči izbora.

Organizirale su ih neprofitne organizacije koje teže izmjeni prioriteta Izraela i fokusiranju na zdravlje, obrazovanje, stanovanje i troškove života.

Iako ih zvanično nije podržala nijedna politička partija, uglavnom su se odazvale pristalice ljevičarskih i stranaka centra, navodi AP.

Okupljeni su nosili izraelske zastave i transparente na kojima je pisalo “Izrael želi promjene 17. marta”.

Većina demonstranata su simpatizeri i članovi ljevičarske partije Meretz, koja se zalaže za mir između Izraelaca i Palestinaca.

‘Netanyahu čini štetu Izraelu’

Glavni govornik bio je bivši šef Mossada Meir Dagan, koji je nedavno kritizirao Netanyahua, označivši ga “osobom koja je izazvala najveću štratešku štetu Izraelu”.

Okupljenima je rekao kako se “Izrael suočava s najvećem krizom ikada pod Netanyahuovim vodstvom”.

“Niko ne poriče da je iranski nuklearni program prijetnja, ali ići u rat sa SAD-om nije način da se zaustavi”, kazao je Dagan.

Govorila je i Michal Kesten-Keidar, udovica pukovnika koji je ubijen u ljetošnjem ratu u Pojasu Gaze.

“Koliko žena kao ja će izgubiti svoje srce dok se ne postigne sporazum”, upitala je ona, aludirajući na sporazum s Palestincima, koji se do sada pokazao nedoštižnim.

Glavni organizator demonstracija bio je pokret “Milion ruku”, a u organizaciju se uključio i “Pokret kibuca” – grupa vojnika iz borbenih jedinica koji su predvodli prelazak preko Sueckog kanala 1973. godine, te predstavnici fabričkih radnika koji su nedavno ostalih bez posla, kao i oni koji žive blizu granice Pojasa Gaze.

Izraelska policija je tokom održavanja protesta zatvorila puteve u blizini trga Rabin.

Izvor: Agencije