Deseci mrtvih u američkim udarima u Libiji

Američki borbeni avioni su tokom noći izveli više napada u Libiji, a meta udara su bili kamp za obuku grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i jedan od viših zvaničnika te organizacije, saopćili su zvaničnici američkog ministarstva odbrane.

Zvaničnici grada Sabratha na sjeveru Libije potvrdili su da je nakon napada u bolnicu dovezeno najmanje 30 poginulih i 10 ranjenih osoba, a svi su državljani Tunisa.

Jedan od zvaničnika američkog ministarstva odbrane je rekao da je napad izveden “na kamp za obuku ISIL-a” u blizini libijskog grada Sabratha, nedaleko od tuniske granice, te je dodao da je u napadu “najvjerovatnije ubijen operativac ISIL-a Noureddine Chouchane”, za kojeg se smatra da je državljanin Tunisa. Zvaničnik je kazao da je u kampu za obuku u trenutku napada bilo 60-ak osoba, prenosi AP.

Zapadnjački zvaničnik, koga citira New York Times, kazao je kako je meta današnjeg napada bio visokopozicionirani operativac iz Tunisa povezan s prošlogodišnjim napadima ISIL-a u toj državi.

Američki zvaničnici su ove vijesti dali uz uvjet anonimnosti, jer nisu ovlašteni da budu javno identificirani dok razgovaraju o vojnoj operaciji koja još nije javno objavljena.
 
Napad na ISIL
 
Svjedok u gradu je kazao da je čuo dvije eksplozije u 3:30 sati ujutro iz obližnjeg sela Qasr Talel. On je kazao da je kuća koja je bila meta napada pripada Abdel-Hakimu al-Mashawatu, koji je u lokalnoj zajednici poznat kao borac ISIL-a, rekao je on. Svjedok je ove informacije dao uz uvjet anonimnosti, jer se boji za vlastitu sigurnost.

Na zvaničnoj Facebook stranici grada Sabratha, lokalno gradsko vijeće je navelo da je broj žrtava veći od 40 ljudi, te da su brojne osobe ranjene, a neki od njih su u kritičnom stanju. “Raskomadani dijelovi tijela su ispod ruševina”, navedeno je u objavi na Facebooku.

Gradonačelnik Sabrathe Hussein al-Thawadi rekao je agenciji Reuters da su avioni počeli djelovati oko 3:30 sati i da je pogođena zgrada u Qasr Talelu, u kojem žive strani radnici.

Sabratha je jedno od glavnih lokacija odakle kreću brodovi krijumčara ka Evropi. Također je tranzitna tačka za tuniske i sjevernoafričke borce koji se priključuju podružnici ISIL-a u njihovom uporištu u centralnom Sirtu i u gradovima na istoku, kao što je Benghazi.

Naoružane osobe koje su prošle godine izvele napade na muzej i plažu u Tunisu prošle godine, kada su ubijeni deseci osoba, obučavali su se u kampovima u Libiji prije nego što su došli u Tunis, podsjeća agencija Reuters.

Izvor: Agencije