Deseci mrtvih u napadima automobila bombi

Više od 30 osoba poginulo je, dok ih je veliki broj povrijeđen u eksplozijama automobila bombi u istočnom libijskom gradu Kubahu u petak, izjavio je predsjednik Parlamenta ove sjevernoafričke države Aguila Saleh, prenose svjetske agencije.

Saleh je rekao kako je meta napada bila benzinska pumpa pored zgrade sigurnosnih snaga.

Po njegovim riječima, čini se da su bombe osveta za egipatske zračne udare na mete grupe Islamska država Irak i Levant u istočnom gradu Derni, blizu Kubaha.

“Objavljujemo sedam dana žalosti za žrtve Kubaha. Mislim da je ova operacija bila osveta za ono što se dogodilo u Derni”, dodao je.

Dvije vlade

Egipat je u ponedjeljak izveo zračne udare na ISIL-a, dan nakon što je ta grupa objavila videosnimak pogubljenja 21 osobe koje je predstavila kao egipatske kršćane, kopte, a koje je nedavno otela u Libiji.

Libija prolazi kroz haotično tranzicijsko razdoblje od svrgavanja sa vlasti i ubistva dugogodišnjeg vođe Muammara Gaddafija 2011. godine.

Haos je rezultirao postojanjem dviju suparničkih vlada, dva parlamenta i dvije vojske te omogućio ISIL-u, najbrže rastućoj terorističkoj organizaciji na svijetu, da u toj državi stvori uporište.

Izvor: Agencije