Deseci mrtvih u napadu na crkvu u Pakistanu

U današnjoj eksploziji bombe ispred jedne kršćanske crkve u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana poginulo je najmanje 78 ljudi, a više od 100 je povrijeđeno, u najvećem napadu na kršćansku manjinu u toj zemlji za više godina, saopćili su policijski zvaničnici.

Bombaš je aktivirao eksploziv kada su vjernici izlazili iz crkve poslije nedjeljne službe, rekao je policajac Mohamad Nor Kan.

Za sada nije jasno da li su taj napad izveli jedan ili dva bombaša. Očevici su rekli da su čuli dvije eksplozije, pri čemu je druga bila jača nego prva.

Pregovori s talibanima

Među poginulima ima i nekoliko žena i djece, rekao je ljekar u jednoj bolnici u Pešavaru u koju su prevezeni povrijeđeni.

Niko još nije preuzeo odgovornost za taj napad. Brojne grupe su izvele niz napada širom zemlje od dolaska na vlast pakistanskog premijera Navaza Šarifa u junu, uprkos tome što je on jasno rekao da vjeruje da je postizanje mirovnog sporazuma sa talibanima najbolji način za smirivanje nereda u zemlji.

Velike pakistanske političke partije su odobrile Šarifov poziv na pregovore, upućen ranije ovog mjeseca, ali su talibani postavili uvjet da vlada prije otpočinjanja pregovora oslobodi neke zatvorenike i počne sa povlačenjem trupa iz sjeverozapadnih regiona zemlje koji su njihovo uporište.

Kršćani čine oko četiri posto od 180 miliona stanovnika Pakistana.

Pakistan je jedna od najopasnijih zemalja svijeta za manjine, pri čemu su pakistanski kršćani, šiitski muslimani i ahmadi žrtve sve žešćih i smrtonosnijih napada.

Izvor: Agencije