Oglasi

Deseci mrtvih u samoubilačkim napadima u Iraku

Broj mrtvih u napadima u blizini grada Nasiriye, na jugu Iraka, porastao je na 74 osobe, a više od 80 je ranjeno.
Odgovornost za ove napade preuzela je grupa Islamska država Irak i Levant EPA

Broj poginulih u današnjem napadu bombaša samoubica u gradu Nasiriya na jugu Iraka porastao je na 74 osobe, više od 80 je ranjeno, a među poginulima je sedam Iranaca, javlja AFP.

Kako je ranije prenio Reuters, direktor Zdravstvene direkcije Nasiriye Jasim al-Khalidi, izjavio je da je u gradsku bolnicu dovezeno 50 tijela, a da bi broj žrtava mogao biti i veći zbog kritičnog stanja u kom su neki od ranjenih.

Bombaši samoubice izveli su u četvrtak napade na restoran i kontrolni punkt policije na putu u blizini grada Nasiriye, na jugu Iraka, saopćili su policijski i medicinski izvori.

Detoniran prsluk s eksplozivom

Jedan od napadača je detonirao prsluk s eksplozivima u restoranu jugozapadno od tog grada, dok su tri-četiri druga napadača počeli pucati na ljude unutra, saopćili su policijski izvori, prenio je ranije Reuters.

Prvi napad je izveden blizu restorana na autoputu na izlazu iz tog grada, a drugi napad autobombom je bio usmjeren na kontrolnu tačku na toj istoj autocesti, kazao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tom autocestom redovno se kreću hodočasnici i posjetitelji iz susjednog Irana na putu do iračkih svetih gradova Najaf i Karbala.

Odgovornost za ove napade preuzela je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U saopćenju novinske agencije Amaq, koja podržava ovu naoruažnu grupu, rečeno je da su napade izveli borci samoubice ubivši "desetke šiita".

Izvor: Agencije