Deseci mrtvih u samoubilačkom napadu u Siriji

Bombaš-samoubica je u sirijskom gradu Hami digao u zrak kamion sa 1,5 tona eksploziva, pri čemu je ubijeno najmanje 30 ljudi, a povrijeđeno više desetaka, objavili su danas sirijski državni mediji.

Sirijska novinska agencija SANA je navela da se bombaš-samoubica raznio unutar kamiona na veoma prometnoj ulici u predgrađu Hame, grada u centralnoj Siriji, prenosi Reuters.

Sirijska agencija je napad pripisala “teroristima”, što je izraz kojeg državni mediji koriste za pobunjenike koji nastoje da sa vlasti svrgnu predsjednika Bashara al-Assada.

Snimci objavljeni na državnoj televiziji pokazuju vatrogasce kako pokušavaju da ugase veliki požar, kao i oblake crnog dima koji se uzdižu iz izgorjelih kamiona i automobila.

Smrtonosni napadi širom zemlje

Vjska Bashara al-Assada u posljednja 24 sata u nekoliko sirijskih gradova je usmrtila 59 osoba od čega osmero djece i pet žena, javila je Anadolija.

Sirijska organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava (SNHR) saopćila je da je tokom prethodnog dana u Siriji ubijeno 59 osoba: u predgrađu Damaska 25, Halepu 15, Hasekeu i Deyru'z Zoru po pet, Daraai  tri, Idlibu i Humusu po dvije, i u Tartusu i Rakki po jedna osoba.

Dodaje se da je u napadima sirijske vojske ubijeno 29 pripadnika Oslobodilačke vojske Sirije (FSA).

Aktivistička mreža Lokalni koordinacijski komiteti (LCC) saopćila je da je Oslobodilačka vojska Sirije zauzela kontrolnu tačku Temiko u Damasku I tom prilikom zarobila 12 pripadnika sirijske vojske.

Izvor: Agencije