Deseci mrtvih u sukobima u Libiji

Žestoke borbe u Bengaziju traju već pet dana (AFP)

Devet osoba ubijeno je u novom valu nasilja u sjeveroistočnom libijskom gradu Bengaziju, gdje su provladine milicije pokrenule ofanzivu protiv rivalskih milicija, čime je broj žrtava u petodnevnim sukobima porastao na 75, navode medicinski izvori.

U posljednjem incidentu, jedna žena je poginula u bombaškom napadu na praznu kuću penzioniranog generala Khalife Haftara, komandanta provladinih milicija, saopćili su vojni izvori.

Žena je prolazila pored kuće s kćerkom, koja je ranjena u napadu, saopćio je Medicinski centar u Bengaziju, dodajući da su primljena i tijela osam drugih osoba, uključujući dva vojnika.

Žestoke borbe izbile su u nekoliko dijelova ovog libijskog grada između provladinih snaga predvođenih Haftarom i konzervativnih milicija, javlja AFP.

Diplomatski napori

U zračnim napadima snaga lojalnih Haftaru pogođena su uporišta pobunjeničkih milicija.

Deseci ljudi poginuli su u borbama između pripadnika grupe Zora Libije, koalicije milicija koje su proglasile rivalsku vladu u Tripoliju i snaga predvođenih Haftarom.

U međuvremenu, vode se diplomatski napori da se zaustavi sukob u Libiji.

Šefovi diplomatija 28 zemalja članica EU-a okupit će se u ponedjeljak u Luksemburgu kako bi, između ostalog, razgovarali o situaciji u Libiji.

U subotu su SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija pozvale na momentalni prekid nemira u Libiji.

Evropske sile i SAD su istakle da su zabrinute zbog operacija koje vodi Haftar, koji je pozvao stanovništvo da uzme oružje, uprkos činjenici da ima podršku vojske.

Privremene vlasti u Libiji nisu uspjele uspostaviti regularnu vojsku još od svrgavanja režima lidera Muammara Gaddafija 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije