Deseci mrtvih u sukobu u Mijanmaru

Napadi su navodno izvršeni na nekoliko lokacija (EPA)

Najmanje 32 policajca i pobunjenika ubijena su u petak u napadima na zapadu Mijanmara.

Mijanmarska vojska tvrdi da je naoružana grupa pobunjenih Rohinja muslimana napala nekoliko policijskih pograničnih punktova. Prema navodima mijanmarskih vlasti, radi se o najvećem sukobu unazad više mjeseci.

Mijanmarska vlada objavila je da je 150 pobunjenih Rohinja napalo više od 20 policijskih stanica.

“Vojnici i policajci bore se protiv bengalskih terorista”, kazao je šef vojske general Min Aung Hlaing u poruci objavljenoj na Facebooku, dodavši da su poginule 32 osobe. Kako tvrdi, među njima su jedan vojnik, deset policajaca i 21 pripadnik naoružane grupe.

Aktuelni sukob predstavlja najsmrtonosniju epizodu nasilja unazad nekoliko mjeseci u toj regiji, državi Rakhine, obilježenoj jakim tenzijama između muslimana i budista.

Najugroženija nacionalna manjina

U ranijem saopćenju UN-ovog Visokog komesarijata za ljudska prava navedeno je kako je vrlo zabrinjavajuća činjenica da Mijanmar šalje vojno pojačanje u regiju.

Rohinja muslimani u Mijanmaru predstavljaju apartridnu manjinu, bez osnovnih prava. Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Ugnjetavanje Rohinji u Mijanmaru, ranije Burmi, traje decenijama, a posljednji veliki val budističkih napada desio se prije četiri godine. Također, u oktobru prošle godine došlo je do opsežnih akcija mijanmarske vojske, zbog čega je približno 90.000 muslimana Arakana primorano da napusti svoje domove.

Izvor: Agencije