Deseci mrtvih u zračnim udarima na ISIL

U napadima je u potpunosti devastiran jedan zapušteni kompleks koji je ISIL koristio kao vojnu bazu (Reuters)

Koalicijske snage predvođene SAD-om nastavljaju sa zračnim udarima na uporišta skupine Islamska država Irak i Levant na sjeveru Iraka, a u dva posljednja napada poginula su najmanje 33 pripadnika ISIL-a.

Jedan od zapovjednika lokalnih snaga koje se bore protiv ISIL-a u pokrajini Anbar Hikmet ed-Duleimi kazao je za Anadoliju da su koalicijske snage izvele žestoke zračne napade na uporišta ISIL-a u gradu Al Qaim, u blizini iračko-sirijske granice.

On tvrdi da je u tim napadima ubijen najmanje 21 pripadnik ISIL-a i da je među njima bilo i nekoliko istaknutih zapovjednika te grupe iz Iraka i Sirije.

Dodaje da je u potpunosti devastiran jedan zapušteni kompleks koji je ISIL koristio kao vojnu bazu.

Dvije godine krize

Istovremeno je jedan od pripadnika kurdskih snaga sigurnosti, Pešmergi, Shirzad Zahuli kazao je da su koalicijske snage izvele i niz zračnih udara na dvije vojarne ISIL-a u mjestu Al Kesk, zapadno od Mosula, i da je u tim napadima poginulo najmanje 12 pripadnika skupine.

Irak je već dvije godine poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je eskalirala u lipnju prošle godine, kada su borci ISIL-a preuzeli kontrolu u Mosulu i drugim važnim gradovima na sjeveru Iraka.

Iračke snage, potpomognute lokalnim kurdskim i šiitskim jedinicama, neprekidno vode borbe za oslobađanje tih područja, a iz zraka im podršku pružaju koalicijske snage predvođene SAD-om.

Izvor: Agencije