Deseci muškaraca i dječaka oteti u Nigeriji

Borci za koje se smatra da su pripadnici Boko Harama oteli su desetke dječaka i muškaraca u napadu na izolirano selo na sjeveroistoku Nigerije, kazali su svjedoci koji su uspjeli pobjeći.

Dodali su da su napadači otete dječake i muškarce ukrcali na kamione, a zatim odvezli.

Nekoliko svjedoka, koji su kao izbjeglice stigli u grad Maiduguri, u petak je kazalo informativnoj agenciji Reuters da su napadači ubili šest starijih muškaraca u napadu koji se desio u nedjelju u selu Doron Baga.

Svjedoci su dodali da su napadači zapalili i nekoliko kuća.

Seljani su saopćili da se ne zna sudbina 97 ljudi.

Otmica djevojaka

Ova otmica se dogodila četiri mjeseca nakon što je Boko Haram, koji želi da osnuje islamsku državu na sjeveru Nigerijie, oteo više od 200 srednjoškolki iz sela Chibok.

Grupa Boko Haram, što na lokalnom jeziku znači “Zabranjeno zapadno obrazovanje”, djeluje u Nigeriji, državi koja je, sa populacijom od gotovo 160 miliona, najnaseljenija afrička država.

Članovi organizacije počeli su s provođenjem nasilja u Nigeriji, u kojem je ubijeno više hiljada ljudi,  nakon smrti njihovog lidera Mohammada Yusufa u zatvoru 2009. godine, a 14. aprila u gradu Chibok oteli su stotine učenica.

Samo 54 učenice vratile su se kućama, dok se za ostale još ne zna gdje se nalaze.

Vođa organizacije Abubakar Shekau nedavno je na internetu objavio snimak na kojem govori da su djevojčice oteli pripadnici grupe Boko Haram te da traže njihovu zamjenu za svoje članove koji su u zatvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije