Deseci ozlijeđenih u neredima u Belfastu

U sukobima koji su sinoć izbili između policije i prosvjednika u Belfastu ozlijeđeno je najmanje 56 policajaca, a petorica su završila u bolnici.

Do nereda je došlo kada su lojalisti pokušali da spriječe marš kojim katolici obilježavaju događaje iz 1971. godine i početak političkih zatvaranja bez sudskog procesa u Sjevernoj Irskoj.

Kako bi ih u tome zaustavili, policajci su koristili vodene topove, gumene metke i pse na što su prosvjednici uzvratili metalnim predmetima, ciglama, staklom i flašama.

“Imali smo nekoliko uhićenja. Mnoga će tek uslijediti. I ako netko sumnja u našu odlučnost, neka se sjeti onih 500 koji su već uhićeni i procesuirani od početka nereda ove godine. Mnoštvo je dokaza o onome što se sinoć dogodilo, dobri smo u tome i ne sumnjam da će odgovorni, u tjednima i mjesecima koji slijede,  biti kažnjeni. Zatvori će biti puni”, najavio je jedan od šefova policije Matt Baggott. 

Osim ozljeda više desetaka ljudi i petorice policajaca koji su s težim ozljedama završili u bolnici, oštećene su obližnje zgrade, a nekoliko automobila je zapaljeno.

Druga noć nereda

Šef policije u Balfastu, George Hamilton pozvao je lidere dviju lokalnih zajednica da nešto poduzmu kako bi se smanjile tenzije.

I večer ranije u Balfastu su izbili neredi u kojima je ozlijeđeno osam policajaca.

Isto toliko prosvjednika privedeno je u policijsku postaju.

“Ono što se dogodilo, ugrozit će ekonomiju Sjeverne Irske, koja je dio globalnog tržišta . Oni koji rade vani kako bi doveli radna mjesta i investicije u Sjevernu Irsku, osjetit će pogoršanje. Sada će im biti teže”, konstatirala je Theresa Villiers, sjevernoirska državna tajnica.

Sporazumom o podjeli vlasti u lokalnoj vlasti iz 1998. godine sukobi u Sjevernoj Irskoj su uglavnom okončani, ali sporadični neredi i prijetnje još uvijek su česta pojava.

Izvor: Al Jazeera