Deseci Palestinaca uhapšeni, Gaza ponovo blokirana

Najmanje 11 Palestinaca ranjeno je u intervenciji izraelskih vojnika na protestima na okupiranoj Zapadnoj obali (Anadolija)

Izraelska policija potvrdila je hapšenje 67 Palestinaca koji su učestvovali u protestima protiv odluke Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Optužuju ih da su organizovali, poticali i direktno učestvovali u sukobima s izraelskim snagama.

Racije su provedene u više gradova na okupiranoj Zapadnoj obali.

U međuvremenu, najmanje 11 Palestinaca ranjeno je u intervenciji izraelskih vojnika na protestima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci su i u četvrtak nastavili s protestima u Ramallahu, Tulkarmu, Hebronu i Nablusu.

U saopćenju palestinskog Crvenog polumjeseca navodi se da je tokom intervencije izraelskih vojnika na protestima ranjeno ukupno 11 osoba. Izraelski vojnici koristili su suzavac i gumene metke, prenosi Anadolija.

Zatvaranje granica

Izrael je objavio i da potpuno zatvara sve granične prijelaze s Pojasom Gaze, čime je to područje ponovo u blokadi. Kao razlog navode pogoršanu sigurnosnu situaciju i ispaljivanje raketa iz Gaze.

Izraelske zračne snage napale su kasno sinoć tri položaja palestinskog pokreta Hamas u odgovoru na tri rakete ispaljene iz Pojasa Gaze na Izrael, saopćila je u četvrtak izraelska vojska.

U saopćenju se dodaje da su napadnuti skladište oružja i mjesta za obuku i da Izrael neće dozvoliti da njegove građane ranjava i gađa “Hamas, teroristička organizacija koja vodi stanovnike Gaze u život siromaštva, razaranja i očaja”, prenijeli su izraelski mediji.

Od tri rakete ispaljene u srijedu prema Izraelu dvije je presreo sistem protivraketne odbrane “Željezna kupola”, a jedna je pala na otvoreno polje.

Otkad je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio američko priznanje Jerusalema za glavni grad Izraela, deset raketa ispaljeno je iz Gaze u područje Negev na jugu Izraela.

Trumpovo priznanje

Ispaljene su još najmanje tri rakete, ali su pale unutar palestinske teritorije. To je najveći broj raketa ispaljenih na Izrael u kratkom roku od rata 2014, koji je trajao 50 dana.

Dva stanovnika Gaze poginula su u izraelskoj odmazdi napadima iz zraka, a još dvojica u sukobima s izraelskim vojnicima duž granice.

Trump je 6. decembra objavio da SAD formalno priznaje Jerusalem za prijestonicu Izraela i da će početi proces premještanja ambasade u taj grad, prekidajući decenijsku američku politiku prema ovom pitanju.

Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad njihove buduće države, dok Izrael kaže da Jerusalem, koji je pod izraelskom okupacijom, ne može biti podijeljen.

Međunarodna zajednica nikad nije priznala izraelske zahtjeve da cijeli grad bude pod vlašću te države.

Izvor: Al Jazeera i agencije