Deseci poginulih u napadima u Pakistanu

U napadima na pripadnike snaga sigurnosti u Quetti ubijeno je 10 ljudi (EPA)

Najmanje 21 osoba je poginula u više napada u Pakistanu, dan uoči samita grupe osam islamskih zemalja u razvoju (D8) u Islamabadu, javile su agencije.

U napadu bombaša samoubice na jednu šiitsku povorku u pakistanskom gradu Rivalpindiju u srijedu navečer poginulo je najmanje osam ljudi, izvijestili su lokalni mediji, prenosi agencija Tanjug.

Policija je saopćila da je u napadu ranjeno 25 ljudi, među kojima ima i djece. Napad se dogodio samo nekoliko sati pošto je u eksploziji dvije bombe u Karačiju poginulo troje ljudi.

U tri napada na pripadnike snaga sigurnosti u Kveti ranije u srijedu ubijeno je 10 ljudi, a ministar unutrašnjih poslova Rahman Malik izjavio je da je cilj napada stvaranje utiska da vlada Pakistana nije sposobna da osigura samit.

Islamabad je rijetko domaćin velikih međunarodnih skupova kako zbog nasilja, tako i zbog toga što važi za jedan od centara islamističkog ekstremizma na sjeverozapadu zemlje.

U gradu će pred samit, koji će u četvrtak okupiti najviše zvaničnike Egipta, Bangladeša, Indonezije, Irana, Malezije, Nigerije, Pakistana i Turske, biti raspoređeno na hiljade pripadnika policijskih snaga i specijalaca.

Sastanku će, kako se očekuje, između ostalih prisustvovati i iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, egipatski lider Muhamed Mursi i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Izvor: Agencije