Deseci poginulih u zračnim udarima kod Deir Ezzora

Do pogibije civila u Siriji došlo je nakon štos u u ruskim zračnim napadima poginula 34 civila (Arhiva)

Najmanje 19 civila poginulo je u zračnim udarima u blizini sirijskog grada Deir Ezzora, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prav,a sa sjedištem u Londonu.

Opservatorija je u saopćenju navela da se vjeruje da su u pitanju bili ruski zračni napadi i da je u dva navrata meta napada bilo selo Al-Khrayta, u kome je poginulo osam civila, koji su se nalazili u šatorima uz rijeku Eufrat, i još 11 civila koji su se nalazili u čamcima u rijeci, prenio je AFP.

Do najnovije pogibije civila u Siriji došlo je dan nakon što su u nedjeljnim ruskim zračnim napadima poginula 34 civila.

Zauzimanje naftnog polja

Sirijska vojska i njeni saveznici ponovo su u subotu osvojili naftno polje koje je bilo pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant blizu istočnog grada Deir Ezzora, izvijestila je državna televizija.

Vladine snage zauzele su i dio glavne saobraćajnice koja povezuje Deir Ezzor i grad Al-Mayadeen, gdje su se povukli brojni pripadnici ISIL-a, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijska vojska prešla je preko linija ISIL-a kako bi došla do enklave Deir Ezzor, koju drže Vladine snage, a godinama je bila pod kontrolom pripadnika ISIL-a.

Izvor: Agencije