Deseci povrijeđenih u zemljotresu u Iranu

U gradu Abdananu prekinuto je snabdijevanje električnom energijom i vodom (Al Jazeera)

Najmanje 50 osoba je povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,1 stepeni Richterove skale, koji je pogodio provinciju Ilam na jugozapadu Irana, javlja Anadolija.

Zemljotres se desio jutros u sedam sati po lokalnom vremenu na dubini od 10 kilometara, sa epicentrom u gradu Murmuri, saopćeno je iz seizmološkog centra Instituta za geofiziku Univerziteta Teheran.

Usljed jakog zemljotresa u gradu Abdananu oštećena je zgrada telekoma, a prekinuto je snabdijevanje električnom energijom i vodom.

U izjavi koju je guverner Abdanana Mecid Askeri dao iranskoj novinskoj agenciji Irna navodi se da je zemljotres nanio velike štete u ruralnim dijelovima, te da se strahuje kako bi posljedice mogle biti teške.

U toku spašavanje

Askeri je istakao kako je do sada utvrđeno da je povrijeđeno najmanje 50 osoba, ali da zbog prekida telefonskih veza nije potvrđeno ima li ljudskih žrtava.

Glasnogovornik iranskog Crvenog polumjeseca Huseyin Derahsan istakao je da u zemljotresu nema poginulih, te da je šest osoba povrijeđeno. Derahsan je naglasio da se spasilačke ekipe nalaze u provinciji Ilam i da su u toku akcije spašavanja.

Iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije dalo informacije da li je u zemljotresu bilo ljudskih žrtava, ali je saopćilo da je zemljotres jačine 3,2 stepena Richterove skale pogodio provinciju Ilam na sjeverozapadu Irana.

Zemljotres se osjetio u provincijama Lorestan, Khuzestan i Kermansah.

Izvor: Agencije