Deseci povrijeđenih zbog raketa THAAD-a u Južnoj Koreji

Južna Koreja, THAAD, Prosvjed, Protest, Policija
Deseci stanovnika i policajaca su povrijeđeni i odvedeni u obližnje bolnice (EPA)

Više stotina prosvjednika u južnokorejskom gradu Seongju sukobilo se s policijom, koja je pokušala očistiti put za raspodjelu četiri dodatna lansera raketa američkog proturaketnog sustava THAAD.

Sukobi su izbili u srijedu, kada je policija pokušala rastjerati blizu 400 stanovnika iz njihovih prostorija mjesne zajednice, u blizini baze THAAD u gradu Seongju, blizu 300 kilometara južno od Seula, prenosi Yonhap.

Deseci stanovnika i policajaca su ozlijeđeni i odvedeni u obližnje bolnice, prenosi Tanjug.

Angažirane hiljade policajaca

Blizu 8.000 policajaca je raspoređeno u Seongjuu nakon što je 10-ak američkih vojnih vozila, koja prevoze opremu za THAAD, krenulo za tu bazu iz američke zrakoplovne baze Osan, udaljene 70 kilometara južno od Seula.

Južnokorejska agencija navodi da se lokalno stanovništvo protivi raspoređivanju THAAD sustava iz straha da će njihovi gradovi postati primarna meta napada Sjeverne Koreje.

Oni su, također, zabrinuti da bi elektromagnetni valovi kojima zrače najsuvremeniji radari mogli izazvati probleme po zdravlje i okoliš.

Južna Koreja nedavno je objavila da će privremeno rasporediti četiri preostala lansera za američki proturaketni sustav THAAD, kao odgovor na najnoviju nuklearnu probu Pjongjanga.

Sjeverna Koreja izvela je u nedelju šestu i najopsežniju nuklearnu probu, tvrdeći da je riječ o eksploziji hidrogenske bombe koja se može postaviti na raketu, zbog čega je SAD optužio ovu izoliranu zemlju da “naprosto moli za rat”.

SAD bi zamrznuo Kimovu imovinu

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da uvede naftni embargo Sjevernoj Koreji i zamrzne imovinu lidera te zemlje Kim Jong-una, kao odgovor na šestu nuklearnu probu Pjongjanga.

U nacrtu rezolucije SAD-a, u koju je uvid imao AFP, poziva se i na zabranu izvoza tekstila i prekid plaćanja sjevernokorejskih radnika u inozemstvu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da sve zemlje moraju poštovati sankcije prema Sjevernoj Koreji, dok međunarodna zajednica nastoji pojačati pritisak na režim u Pjongjangu nakon novog nuklearnog testa.

On je na pitanje novinara je li zabrinut zbog protivljenja Rusije uvođenju oštrijih sankcija Vijeća sigurnosti Sjevernoj Koreji, rekao da već postoje sankcije dogovorene u UN-u.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Federica Mogherini, izjavila je kako se EU sprema pojačati sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Mogherini: EU radi na povećanju sankcija

“Predložit ću ministrima da idućih dana rade na povećanju sankcija Sjevernoj Koreji”, rekla je Mogherini uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Tallinnu, prenosi AFP.

U prijestolnici Estonije u četvrtak se održava sastanak ministara vanjskih poslova i obrane EU-a, na kojem će se raspravljati i o novim sankcijama Pjongjangu.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da kriza u vezi Sjeverne Koreje zahtijeva brzu reakciju te je pozvao “svjetske sile” da izvrše veći pritisak na Pjongjang kako bi se pridržavao svojih obveza prema UN-u.

“Sjeverna Koreja mora ispuniti sve rezolucije UN-a i napustiti nuklearne i raketne programe”, rekao je Abe na ekonomskom forumu u ruskom gradu Vladivostoku, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica mora se ujediniti kako bi prisilila Sjevernu Koreju da se pridržava obveza prema UN-u.

Izvor: Agencije