Deseci saudijskih prinčeva protiv Bin Salmanovog dolaska na tron

Mohammed bin Salman, Saudijska Arabija
Prijetnju kongresnom akcijom saudijski prestolonasljednik očito ne shvata ozbiljno (EPA)

Agencija Reuters prenosi od tri izvora bliska saudijskom kraljevskom dvoru, kako ih je opisala, da neki članovi vladajuće porodice agitiraju protiv toga da prestolonasljednik Mohammed bin Salman postane kralj.

Izvori navode da deseci prinčeva i rođaka iz jakih grana porodice Al Saud žele vidjeti promjenu u liniji nasljeđivanja trona, što je uslijedilo kao posljedica atentata na saudijskog novinara Jamala Khashoggija i sve većih međunarodnih pritisaka na prestolonasljednika zbog sumnje da je on naredio atentat.

Agencija ističe da ti prinčevi i rođaci neće djelovati sve dok je 82-godišnji kralj Salman živ, saopćili su izvori.

Princ Ahmed kandidat za nasljednika

Oni znaju da se kralj Salman vjerovatno neće okrenuti protiv svog omiljenog sina.

Umjesto toga s ostalim članovima porodice raspravljaju o mogućnosti da nakon kraljeve smrti princ Ahmed bin Abdulaziz (76), mlađi brat kralja Salmana, dođe na prijestolje umjesto svog nećaka.

Prema jednom dobro pozicioniranom saudijskom izvoru, mnogi prinčevi iz starijih krugova u porodici vjeruju da promjena u liniji nasljeđivanja prijestolja “neće izazvati nikakav otpor od sigurnosnih ili obavještajnih tijela koja trenutno kontrolira Bin Salman”, jer su oni lojalni vladajućoj porodici kao cjelini, a ne određenom pojedincu.

Princ Ahmed, jedini živi brat kralja Salmana, vratio se u Saudijsku Arabiju prošlog mjeseca nakon ubistva Khashoggija, a izvještaji navode da se u Kraljevinu vratio zahvaljujući garancijama zapadnih zemalja.

Usprotivio se izboru Bin Salmana

Princ Ahmed bin Abdulaziz, koji je gotovo 40 godina obavljao dužnost zamjenika ministra unutrašnjih poslova, jedan je od samo tri člana Vijeća odanosti koji su se usprotivili imenovanju Bin Salmana za prestolonasljednika polovinom 2017.

Reuters prenosi od jednog od tri izvora da će princ Ahmed dobiti podršku od članova porodice, sigurnosnih agencija i nekih zapadnih sila.

Viši američki zvaničnici nedavno su javili saudijskim savjetnicima da će podržati princa Ahmeda kao potencijalnog nasljednika kralja Salmana, navodi agencija.

Izvor: Agencije