Deseci tijela izbjeglica na obalama Libije

Libijska obalska straža saopćila je da je spasila 212 izbjeglica sa dva pretrpana gumena čamca (AP)

Tijela 85 izbjeglica isplivala su na obali Libije, odakle veliki broj ljudi brodovima kreće na put ka Evropi, saopćila je humanitarna organizacija Crveni polumjesec.

Volonteri su od utorka na plažama u blizini libijske prijestonice pronašli desetke tijela izbjeglica u poodmakloj fazi raspadanja, izjavio je glasnogovornik Crvenog polumjeseca Mohamed al-Misrati, prenijela je agencija AFP.

U blizini Tripolija pronađeno je 75 tijela, a još desetero ih je isplivalo u Sabrati, 70 kilometara zapadno od Tripolija, naveo je on.

Spašeno 212 osoba

Libijska obalska straža saopćila je da je spasila 212 izbjeglica sa dva pretrpana gumena čamca 60 kilometara istočno od Tripolija.

Libija, čija je obala duga 1.770 kilometara, godinama je tačka sa koje se mnogobrojni Afrikanci otiskuju ka Evropi, mahom ka italijanskom otoku Lampedusa, koji je od Libije udaljen 300 kilometara.

Samo ove godine je približno 515.000 izbjeglica prešlo Sredozemno more, od kojih je 3.000 izgubilo život ili se vode kao nestali, pokazuju podaci Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Izvor: Agencije