Deseci ubijenih u eskalaciji filipinskog rata protiv droge

Ranije ove sedmice 67 je osoba ubijeno, a više od 200 uhapšeno u Manili i u okolnim provincijama (EPA)

Filipinska policija ubila je najmanje trinaest osoba u Manili u trećem danu eskalacije nemilosrdnog rata predsjednika Rodriga Dutertea protiv droge i kriminala, čime je ova sedmica s osamdeset ubijenih postala najkrvavija dosad, prenose u petak Reutersovi svjedoci i mediji.

Ranije ove sedmice 67 je osoba ubijeno, a više od dvjesto uhapšeno u Manili i u okolnim provincijama, u akcijama protiv uličnog kriminala i droge koje je policija nazvala “Jednom, ali snažno”.

Snage sigurnosti taj naziv koriste za koordinirano djelovanje u okruzima u kojima vlada kriminal, što su najčešće slamovi ili siromašne četvrti. 

Filipinska potpredsjednica Leni Robredo koja pripada opozicijskoj stranci kritizirala je ovaj rast ubistava.

Nazivajući to “nečim oko čega trebamo biti bijesni”, Robredo već dugo kritizira Duterteove mjere zbog kojih je od početka njegove vladavine prije godinu dana dosad ubijeno na hiljade Filipinaca, što je pokrenulo i osudu međunarodne zajednice.

Akcije imaju Duterteov blagoslov

Policija tvrdi kako nije dobila nikakve nove zapovijedi, nego da samo radi svoj posao.

“Predsjednik me nije uputio da ubijam i ubijam”, poručio je u četvrtak državni šef policije Ronald dela Rosa. 

“Ni ja svojim snagama ne poručujem da ubijaju i ubijaju. No predsjednikove upute oko toga da rat protiv droga mora biti nepopustljiv veoma su jasne. Oni koji su ubijeni su pružali otpor”.

Duterte je ove sedmice istaknuo kako ta eskalacija ima njegov blagoslov, naglasivši kako je dobro da su ubijena 32 kriminalca u provinciji sjeverno od Manile.

“Hajdemo ubiti još 32 svaki dan. Možda tako možemo smanjiti ono što muči ovu državu”, dodao je. 

U četvrtak je rekao kako ne samo da će pomilovati policajce koji su ubijali trgovce drogom, nego da će ih i promaknuti.

Izvor: Agencije