Deseci uhapšenih tokom nemira u Fergusonu

Američki ministar pravde Eric Holder u posjeti je Fergusonu, gradu koji je poprište rasnih nereda nakon što je policajac ustrijelio afroameričkog tinejdžera. 

On se sastao sa čelnicima i stanovnicima tog većinski crnačkog grada u okrugu St. Louisa.

Holder je odmah nakon ubojstva tinejdžera naredio i nezavisnu federalnu istragu, pored one koju vode lokalne vlasti. 

Jedanaestu noć prosvjeda u Fergusonu ponovno je došlo do sukoba prosvjednika i policije.

Prosvjednici su navodno bacili plastične boce s vodom na snage sigurnosti, nakon čega su uslijedila privođenja 47 prosvjednika.

Policija je privela i novinare koji su se nalazili na mjestu prosvjeda, među njima i Al Jazeerinog reportera Ivicu Puljića. 

„U jednom trenutku je nastao pravi kaos, nije se znalo tko koga gura. Prosvjednici su se izmiješali s novinarima i stvorila se kaotična situacija u kojoj su, navodno, na policiju i nacionalnu gardu bačene neke boce s vodom. Tad je policija krenula u akciju, novinarima i kamermanima je prijećeno, a ja sam bio među uhićenima nekih 15 minuta. Vrlo grubo su se ponašali, iako sam rekao policajcu da nema potrebe za tim. Lisice koje su mi bile na rukama jako su neugodne, no ubrzo je sve bilo razjašnjeno i pušten sam na slobodu“, javio je Puljić iz Fergusona.

Dan kasnije, na ulicama Fergusona je više novinara, nego stanovnika, no tenzije se osjećaju, javlja Puljić. „Sada je mirno, no očekuje se težak dan u kojem se trebaju donijeti i neke odluke.“

Grad danima izložen vandalizmu

Većinski crnački grad u okrugu St. Louisa, koji ima 21.000 stanovnika, danima je izložen vandalizmu, uličnim sukobima i krađama, no očekuju se odgovori i istraga o tome kako su i zašto policajci ubili nenaoružanog mladog Afroamerikanca, Michaela Browna.

Iako je privedeno najviše prosvjednika do sada, u policiji tvrde kako je noć u Fergusonu bila nešto mirnija.

„Prije 24 sata kazao sam da se dobro organizirani i krajnje nasilni inicijatori nereda ubacuju u prosvjednike koji poštuju zakon, te sam pozvao da se prosvjedi održe prije mraka, kako ne bi služili kao štit onima što krše zakon.

Noćas smo imali drukčiju dinamiku. Bilo je manje prosvjednika i ranije su izašli na ulice. Suočili smo se manje incidenata nego ranijih noćiju. Nije bilo Molotovljevih koktela. Nije bilo pucnjave“, rekao je policijski kapetan Ron Johnson.

Policija naoružana kao vojska

Iz televizijskih snimaka jasno je kako policija u Fergusonu posjeduje vojno naoružanje i opremu, pa javnost, ali i neki dužnosnici postavljaju pitanje – je li takva oprema doista neophodna policiji.

Policijski službenici izgledaju kao američki vojnici u Iraku ili Afganistanu, spremni su za borbu, imaju jurišne puške i pancire.

Ipak, to je lokalna policija grada Fergusona u saveznoj državi Missouri koja je tu da smiri nemire koji su izbili nakon što je 18-godišnjeg tamnoputog mladića ubio bijeli policajac.

Agresivan pristup i vojna taktika koju su primijenili, razbjesnili su pripadnike tamošnje zajednice.

„Koriste tenkove i oružje protiv vlastitih građana. To nije u redu. To je barbarizam, ali to se u Americi događa već dugo“, smatra Pareign Smith, stanovnik Fergusona.

„Od 2003. okrug St. Louis od Nacionalne sigurnosti primio je 9,6 milijuna dolara, a taj novac potrošen je za kupovinu opreme i obuku“, javlja Al Jazeerina reporterka Rachel Levin.

Teško naoružanje

Militarizacija policije nije novi trend u Sjedinjenim Državama, jer su nakon 11. rujna savezne vlasti izdvojile 34 milijarde dolara kako bi policijske snage ojačali vojnom opremom.

Većina oklopnih vozila i teškog naoružanja, koje je američka vojska koristila u Iraku i Afganistanu, prodani su ili poklonjeni policiji.

„Policijske patrole nalik su vojnim. Time se mijenja stvar. Umjesto da se policajci bave održavanjem mira u zajednici, oni su danas više nalik vojnicima“, upozoravaju stanovnici Fergusona.

Slike policije u Fergusonu – u opremi za razbijanje nemira ili u oklopnim vozilima – nisu se našle na udaru samo pripadnika lokalne zajednice

I glavni državni tužitelj Eric Holder prošlog je tjedna izdao priopćenje u kojem kaže kako je „duboko zabrinut jer korištenje vojne opreme i vozila šalje pogrešnu poruku“.

U vrijeme administracije Baracka Obame vrijednost na tržištu vojne opreme koja je ustupljena policiji, dramatično je narasla.

Američki zakonodavci planiraju usvajanje novog zakona kojim bi se uvelo više kontrole i ograničio taj trend.

Sve i ako zakon bude usvojen, njime se neće braniti policiji da koristi vojnu opremu koju već posjeduje.

Policija ubila još jednog Afroamerikanca

Policija St. Louisu prethodno je ubila još jednog Afroamerikanca, nedaleko od Fergusona.

„Osumnjičeni, kojeg možemo opisati kao 23-godišnjeg Afroamerikanca, ponašao se uznemireno“, rekao je u kasnim večernjim satima u utorak šef policije St. Louisa Sam Dotson.

Rekao je da je osumnjičeni izvukao nož iz pantalona i kazao policajcima: „Upucajte me sada. Ubijte me sada“, rekao je Dotson.

Policajci su nekoliko puta kazali muškarcu da baci nož, rekao je Dotson. Nastavio se kretati ka njima, a kada je prišao bliže policajcima, oni su pucali na njega.

Kako je rekao Dotson, osumnjičeni je ranije tokom dana navodno ukrao dva energetska pića i paket peciva iz prodavnice.

„Policajci su izdali verbalne naredbe. Iz bojazni za svoju sigurnost, oba policajca su otvorila vatru. Osumnjičeni je preminuo“.

Deseci reportera okupili su se na mjestu pucnjave, budući da su u obližnjem Fergusonu pratili tekuće nemire.

Stanovnici su se okupili pored žute trake kojom je ograđeno mjesto pucnjave, izvan prodavnice u St. Louisu. Neki od njih su u znak protesta uzvikivali: „Ruke gore, ne pucaj!“

Izvor: Al Jazeera i agencije