Deseci uhapšenih zbog napada u Londonu

Policija je iz stambenog bloka u Barkingu, u istočnom Londonu, izvela četiri žene, javlja Reutersov fotoreporter sa lica mjesta, nakon što je policija saopćila da je ukupno 12 osoba uhapšeno u toj četvrti u vezi sa napadom izvedenim protekle noći.

Četiri žene, čija su lica bila pokrivena dok su izlazile iz zgrade, policija je sprovela do dva policijska kombija i odvezla ih, navodi britanska agencija.

Policija je ranije danas saopćila da nastavlja pretres velikog broja adresa u Barkingu i dodala da istraga brzo napreduje.

Napadači koji su u sinoćnjem napadu u Londonu usmrtili sedam i ranili 48 osoba vjerovatno su bili “radikalni islamski teroristi”, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Amber Rudd.

“Kao što je premijerka rekla, vjerujemo u činjenicu da su oni bili radikalni islamski teroristi i mi moramo da saznamo više o tome odakle je ta radikalizacija došla”, rekla je Rudd za ITV.

Rudd je, kako se navodi, odbila komentirati da li su počinioci napada bili poznati vlastima prije sinoćnjeg napada.

Premijerka May najavila čvršći stav

Britanska premijerka Theresa May ranije je oštro osudila napad u Londonu i pozvala na čvršći stav prema naoružanim grupama u Velikoj Britaniji.

“Dosta je bilo”, rekla je May na konferenciji za novinare povodom trećeg smrtonosnog napada u Velikoj Britaniji od marta, i navela da su mnogi od 48 povrijeđenih životno ugroženi. Ona je rekla da su oštrije mjere potrebne jer “terorizam rađa terorizam” i napadači kopiraju jedni druge.

Premijerka je navela da skorašnji napadi u Londonu i Manchesteru nisu povezani, ali da njih povezuje “jedinstvena zla ideologija”, prema kojoj zapadne vrijednosti nisu u skladu s islamom.

Ona je dodala da je britanska policija osujetila od marta pet ozbiljnih zavjera za napade.

May je pozvala i na temeljniju kontrolu cyber prostora kako napadači ne bi mogli da ga koriste.

Ona je dodala da će predizborna kampanja biti nastavljena u ponedjeljak i da će parlamentarni izbori biti održani u četvrtak 8. juna.

U toku je policijska operacija u oblasti Barking u istočnom Londonu, a na snimcima načinjenim iz zraka vidi se kordon policije postavljen oko bloka stanova i vozilo Hitne pomoći parkirano ispred, javlja Reuters pozivajući se na Sky News.

Reuters navodi da u ovom trenutku nema nikakvog saopštenja policije u vezi s ovom operacijom i da nije jasno da li je ona povezana sa sinoćnjim napadom u Londonu u kojem je ubijeno sedmoro ljudi.

Britanska policija je danas saopćila da je sedam ljudi ubijeno sinoć u napadu na London Bridgeu, koji su izvele tri osobe, ubijene potom u obračunu sa policajcima, prenosi Reuters.

Navedeno je da su napadači uletjeli vozilom među pješake na mostu, a potom noževima napali ljude na području pijace Borough. Prema navodima londonske Hitne službe, ranjenici su primljeni u pet bolnica širom britanske prijestolnice, a lakše povrijeđenima je pomoć pružena na licu mjesta.

[EPA]

Osuda napada

Svjetski lideri oštro su osudili napad u Londonu i poslali svoje izraze sućuti i solidarnosti britanskom narodu i vlastima.

“Francuska je uz Britaniju više nego ikada. Moje su misli sa žrtvama i njihovim voljenima”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Napadači su se u subotu navečer zaletjeli velikom brzinom kombijem u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu usmrtivši sedam osoba i ozlijedivši najmanje 48.

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru: “Što god Sjedinjene Države mogu učiniti kako bi pomogle Londonu i Ujedinjenom Kraljevstvu, mi ćemo biti tu – mi smo s vama. Bog vas blagoslovio”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Njemačka “odlučno na strani Britanije”.

“Danas smo ujedinjeni preko granica u osjećaju užasa i žalosti, ali također i u odlučnosti. Što se Njemačke tiče, ponavljam da smo u borbi protiv svih oblika terorizma odlučno na strani Britanije”, poručila je Merkel, prenosi Tanjug.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da “s užasom” prati posljednje napade. “Moje misli i molitve su sa žrtvama i njihovim porodicama”, kazao je.

“Užasne vijesti noćas iz Londona. Pratimo situaciju”, napisao je kanadski premijer Justin Trudeau na Twitteru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je “teroristički napad” u Londonu i izrazio “najdublju sućut” Britancima, objavio je u nedjelju Kremlj.

Novozelandski premijer Bill English kazao je da “teroristi, kojima je cilj nanijeti patnje i bol nevinim ljudima, odnose previše života”.

Vijesti o napadu šokirale su i australskog premijera Malcolma Turnbulla, javlja agencija Hina.

“Naše molitve i solidarnost su danas kao i uvijek s britanskim narodom suočenim sa šokantnim terorističkim napadima u Londonu”, kazao je.

Indijski premijer Narendra Modi osudio je napade nazvavši ih “šokantnima”.

“Napadi u Londonu su šokantni i izazvali su veliku tugu. Osuđujemo ih”, kazao je on dodajući da su njegove misli i molitve s porodicama stradalih.

“Strašne vijesti iz Londona. Moje su misli sa stradalima”, izjavila je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Američka pop zvijezda Ariana Grande, na čijem je koncertu u Manchesteru bombaš samoubica prije dvije sedmice ubio 22 osobe, rekla je kako se “moli za London”.

Blokirane ulice

Prema navodima londonske Hitne službe, nakon napada je 48 ranjenih primljeno u pet bolnica širom britanske prijestolnice, a lakše povrijeđenima je pomoć pružena na licu mjesta.

“Naoružani policajci su veoma brzo i hrabro reagirali i sukobili se sa trojicom osumnjičenih muškaraca koji su upucani i ubijeni na pijaci Borough. Nažalost, pored toga je preminulo još šest ljudi”, kazao je šef britanskih antiterorističkih jedinica Mark Rowley.

On je naveo da su “policajci upucali osumnjičene osam minuta nakon prvog primljenog poziva (za pomoć)”, kao i da su “osumnjičeni nosili nešto nalik na prsluke s eksplozivom za koje se kasnije ispostavilo da su lažni”.

Vlasti su putem Twittera objavile da su tokom noći tri londonske bolnice bile blokirane kako bi “pacijenti, rodbina (ranjenih) i osoblje bili bezedni”.

Londonska policija saopćila je da su incidenti na Londonskom mostu i pijaci Borough proglašeni za terorističke napade, dok treći incident koji se dogodio u dijelu grada Vauxhall sa njima nije povezan, prenosi Reuters.

Policija navodi da je u trećem incidentu riječ o ubadanju nožem, ali se ne dovodi u vezu sa terorizmom.

Obustava predizborne kampanje 

Britanski političari obustavili su nakon napada nacionalnu kampanju za prijevremene parlamentarne izbore 8. juna.

Reuters je prenio da je to prvo na Twitteru objavio urednik političke rubrike ITV Robert Peston, da bi potom stigla saopćenja vladajuće Konzervativne partije premijerke Therese May i glavne opozicione Laburističke partije, kao i Škotske nacionalne partije (SNP) tamošnje prve ministarke Nicole Sturgeon.

“Od ovog trenutka političari će danas obustaviti nacionalnu kampanju, ali će lokalna kampanja biti nastavljena”, objavio je Peston.

Konzervativci su potvrdili da je ta stranka danas obustavila nacionalnu predizbornu kampanju.

 

“Konzervativna partija neće danas voditi kampanju na nacionalnom nivou. Razmotrit ćemo to tokom dana, kako bude pristizalo više detalja”, rekao je glasnogovornik May.

Lider laburista također je objavio da ta stranka do večeras obustavlja nacionalnu predizbornu kampanju.

Glasnogovornik vladajuće škotske stranke naveo je i da je i SNP opozvao kampanju.

“Aktivnosti u nacionalnoj kampanji su obustavljene”, rekao je glasnogovornik.

Parlamentarni izbori

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan izjavio je da ne bi trebalo odlagati prijevremene parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji nakon napada u Londonu.

On je naveo da će nakon ovog incidenta biti pojačano prisustvo policije na ulicama britanske prijestolnice, ali da nema razloga za paniku. Kan je pozvao ljude na mir i oprez, navevši da se zvanični nivo prijetnje i dalje označava “teškim”, što znači da je veoma moguć novi napad.

“Jedna od stvari koje možemo da uradimo kako bi pokazali da nismo podlegli strahu jeste da u četvrtak izađemo na glasanje i potvrdimo da razumijemo važnost demokratije, naših građanskih sloboda i naših ljudskih prava”, rekao je Kan.

On je kazao da nije pobornik odlaganja izbora.

“Ja strastveno vjerujem u demokratiju i u to da treba da glasamo”, naveo je londonski gradonačelnik, napominjući da napadači zapravo mrze glasanje i demokratiju.

On je ranije jutros izjavio da je sinoćnji napad u centru britanske prijestolnice bio “namjeran i kukavički”, kao i da će danas imati sastanak posvećen sigurnosti sa premijerkom Theresom May, prenosi Reuters.

Premijerka May rekla je da se incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma.

“Nakon novih informacija dobijenih od policije i sigurnosnih zvaničnika, mogu da potvrdim da se užasni incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma”, kazala je May, samo nešto više od četiri dana uoči izbora zakazanih za 8. jun, prenosi Reuters.

“Ovo je istraga koja se brzo kreće”, dodala je May.

“Želim da izrazim ogromnu zahvalnost policiji i službama za hitne intervencije koje su na licu mesta. Naše misli su sa onima koji su se našli usred ovih užasnih dešavanja”, rekla je britanska premijerka.

Ona će danas predsjedavati sastanku Vladinog sigurnosnog komiteta Kobra.

BBC navodi da su pristalice grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pozdravile incidente na društvenim mrežama, ali još niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Izvor: Al Jazeera i agencije